Hlavní obsah

Policie při koncertu skinů nezasahovala

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOŠTĚNICE

Zhruba 150 příznivců hnutí skinheads se v sobotu večer sešlo na dlouho utajovaném koncertu v restauraci v Hostěnicích na Blanensku, kde měli domluvené vystoupení dvou kapel. Setkání příslušníků extrémní pravice monitorovala policie, která byla připravena zasáhnout v okamžiku, kdyby účastníci koncertu provolávali nějaká rasistická hesla. Celý koncert, který trval do druhé hodiny ráno, se obešel bez incidentů.

Článek

Těsně před koncem akce se na policii obrátili dva aktivisté z hnutí Tolerance a občanská společnost, kteří tvrdili, že mají důkazy o projevech antisemitismu. Když je policisté požádali o vydání důkazů, tak to odmítli. Proto jim záznam policisté museli se souhlasem státního zástupce odebrat.

"Po dobu koncertu jsme nezaznamenali nic, co by narušovalo veřejný pořádek a organizátoři dodržovali všechny dohody. Ke konci nám dva aktivisté sice uvedli, že mají nahrávku se záznamem s protižidovským prohlášením, ale odmítli ji vydat. Proto nám dal státní zástupce souhlas k odejmutí věci a nyní prověřujeme, zda došlo k porušení zákona nebo ne," uvedl ředitel policie pro Brno - venkov Bohumil Šimek.

Odebrání nahrávky jako důkazního materiálu se prý neobešlo bez vyhrožování policistům ze strany aktivistů, že je vysvlečou z uniformy a obrátí se na ministra vnitra, který s nimi zatočí, když odmítají zasahovat tak, jak jim aktivisté radí.

Na nahrávce, kterou protifašističtí aktivisté údajně při koncertu pořídili, je uvedeno: "Nedáme židům žádnou šanci, bolševickej smrad." Tento výrok měl zaznít ve skladbě kapely Impérium, která byla jednou ze dvou účinkujících skupin. Druhá skupina Adler se podle aktivistů ničeho nedopustila.

Znalci prověřují nahrávku

"Když jsme tuto nahrávku získali, tak jsme uvažovali o ukončení koncertu, ale pořadatelé ho ukončili sami a účastníci se rozjeli domů. Nebyl tedy žádný důvod koncert předčasně ukončit a proti účastníkům zasáhnout. Pokud vyšetřování ukáže, že se na koncertu někdo dopustil nezákonného jednání, budeme ho stíhat podle zákona. Důležité slovo budou mít znalci, kteří nahrávku posoudí," doplnil ředitel Šimek.

Samotný koncert byl dlouho utajovaný a pořadatelé se snažili mást stopy, aby je policisté nenašli. Sraz měli zorganizovaný v restauraci v Jírové ulici v Brně a před hotelem Grand u brněnského vlakového nádraží. Tady dostávali od organizátorů osobně pokyny, kudy a kam mají jet, aby setřásli sledovací auta policie.

Při cestě se rozdělili na několik skupin, které jakoby zmateně kličkovaly ulicemi. Nakonec však někteří kriminalisty sami přivedli do Hostěnic, kde byla restaurace s okny polepenými papírem, aby nebylo vidět dovnitř.

"Máme tady pořadatelskou službu, která nedovolí nikomu provolávat nějaká hesla nebo narušovat pořádek. Dovnitř nepustíme nikoho, kdo by měl na sobě nacistickou symboliku, nebo byl opilý," poznamenal jeden z vyhazovačů u vchodu do restaurace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám