Hlavní obsah

Za napomenutí to řidič schytal nožem, útočníkovi hrozí za pokus o vraždu 18 let

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nastartoval motor a už se chystal rozjet, když uslyšel bouchání do auta. Venku zaregistroval muže, jak sprostě nadává a máchá pěstí. Když chtěl Jan Jíška (40) výtržníka napomenout, aby se zklidnil, schytal to od něho nožem. Při jedné z ran čepel jen těsně minula srdce. Útok z loňského prosince na Mikulášském náměstí v Plzni začal v úterý projednávat krajský soud, obviněnému Miroslavu Koníčkovi (27) hrozí za pokus o vraždu až 18 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s mužem podezřelým z pokusu o vražduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Svoji dodávku měl tehdy Jíška zaparkovanou před restaurací U Chřestýše. „Byl jsem na odjezdu, když ten chlapík začal řvát, ať konečně vypadnu, a mlátil pěstí do plachty. Vylezl jsem z auta a zeptal se ho, proč tak vyvádí. On proti mě vyrazil, tak jsem ho natlačil na zeď hospody a pak ucítil píchnutí do břicha a vzápětí do hrudníku,“ popisoval Jíška dramatické okamžiky.

V tu chvíli už z něho začala stříkat krev. „Snažil jsem se dostat do sousedního domu, kde pracuji. Vchodové dveře domu byly ale zabouchnuté. Rozrazil jsem je a pokračoval chodbou směrem do kanceláře. Tam už jsem do dveří jen vrazil a zůstal ležet na chodbě. Naštěstí byl uvnitř kolega, který ránu zaregistroval, otevřel dveře a zavolal pomoc,“ dodal Jíška, který strávil téměř čtyři hodiny na operačním sále kvůli silnému vnitřnímu krvácení.

Podle lékařů měl štěstí, jedna z ran jen těsně minula srdce. Obžalovaný muž tvrdí, že řidič dodávky do něj při couvání drcnul. „Cítil jsem se ohrožený, tak jsem uhodil do boční části sajtny s plachtou,“ vypověděl Koníček.

Státní zástupce viní Koníčka z pokusu o vraždu, obviněnému hrozí až 18 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Pobodaný řidič v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle něj pak řidič vylezl z auta, strčil do něj a zatlačil ho na zeď. „Praštil jsem se do hlavy a pak si jenom pamatuju, jak pán hlasitě zakřičel au a utekl,“ pokračoval útočník.

Když se vrátil do hospody, všiml si, že mu z ruky teče krev a že má od krve i vestu. Pak prý vyndal nůž, který měl u sebe, a dal ho přítelkyni s tím, že ho nechce mít u sebe, protože měl strach, že se asi něco stalo.

Reklama

Související témata:
Jíška

Výběr článků

Načítám