Hlavní obsah

Lupič, který přepadl taxikáře, naboural při cestě na Slovensko několik policejních aut

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká policie se v pátek vyjádřila k případu lupiče, který byl ve středu po přepadení taxikáře zadržen po honičce s policisty na Slovensku. Čtyřiačtyřicetiletý, již několikrát soudně trestaný muž z Novojičínska podle ní neloupil v Kopřivnici, jak uvedla slovenská média, nýbrž v Hranicích na Přerovsku. Při honičce naboural několik policejních aut. Nyní čeká na Slovensku na vydání do ČR.

Zadržení ujíždějícího řidiče na SlovenskuVideo: Policie ČR

 
Článek

Loupež se odehrála ve středu kolem 15:00 hodin. „Podezřelý si objednal taxi a taxikář ho dovezl na nádraží do Hranic. Když měl zaplatit, začal ohrožovat taxikáře zbraní, donutil ho vydat několik tisíc korun a vozidlo taxi Škoda Fabia. Celková škoda přesahuje 100 tisíc korun,“ řekl náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Radovan Vojta.

Lupič se poté podle něj vydal s vozem na Olomoucko, kde natankoval u jedné z čerpacích stanic a bez placení ujel. Policistům se však mezitím podařilo zjistit jeho totožnost. Muže prozradilo jeho tetování i výška a policistům také pomohly informace z místa, odkud si taxi přivolal. Pátrání pak bylo vyhlášeno po celé republice, ukradené vozidlo objevili policisté na Břeclavsku.

„Chtěli jej chtěli zastavit, pachatel však na jejich výzvu nereagoval, začal ujíždět a při pronásledování naboural do několika policejních vozidel,“ konstatoval policejní mluvčí Libor Hejtman. Škoda byla zatím vyčíslena na několik desítek tisíc korun, nikdo nebyl při kolizích zraněn.

Myslel, že jej na Slovensku nedopadnou

Poté, co muž přejel u Lanžhota na dálnici D2 česko-slovenskou hranici, zapojili se do akce proti němu i slovenští policisté. U Malacek postavili zátarasy a pro výstrahu také stříleli. „Nakonec muže ve spolupráci s českými kolegy i přes jeho odpor za pomoci donucovacích prostředků zadrželi,“ poznamenal Vojta. Od loupeže v Hranicích po mužovo zadržení uplynulo jen zhruba šest hodin.

Foto: Policie SR

Slovenští policisté zadržela na dálnici českého recidivistu

„Pachatelé si mnohdy myslí, že překročením státní hranice se vyhnou zadržení ze strany Policie České republiky. Na základě mezinárodních smluv o přeshraničním pronásledování však může Policie ČR podezřelé v zahraničí zadržet. Což se stalo v tomto případě,“ zdůraznil Hejtman.

Zadržený je nyní na Slovensku ve vydávací vazbě. Kromě obvinění z loupežného přepadení mu hrozí obvinění i za krádež na benzince a za útok na veřejného činitele se zbraní, kterého se dopustil při najetí do policejních aut. Hrozí mu až deset let vězení.

„Pokud bude souhlasit s vydáním, bude v rukou českých policistů do deseti dnů. V opačném případě bude důvody vydání zkoumat slovenská justice,“ doplnil Vojta.

Reklama

Výběr článků

Načítám