Hlavní obsah

Jedovatá zmije uštkla chovatele bez cizího zavinění, zjistila policie

Právo, Ludmila Žlábková

Policisté nezjistili cizí zavinění při nehodě, během níž byl minulý týden uštknut exotickým hadem chovatel (51) na Královéhradecku. K události došlo v areálu Bioparku Štít v obci Klamoš. Jak policie již dříve uvedla, jedovatým hadem byla velmi nebezpečná zmije paví.

Vrtulník přepravil muže uštknutého hademVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Na základě prověření a vysvětlení zraněného muže a dalších osob policisté nezjistili na uštknutí hadem cizí zavinění ani žádné jiné protiprávní jednání,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Policie proto případ již dále nešetří. Zabývala se jím však také Krajská veterinární správa.

„V pondělí 24. června jsme přímo na místě provedli kontrolu a nezjistili jsme žádná pochybení. Na základě registrace je tento chovatel oprávněn mít i tento druh zvířat. Současně jsme zjistili, že had byl umístěn v neveřejné části zařízení, v soukromém prostoru domu, zvířata nejsou vystavována,“ uvedl ředitel správy Aleš Hantsch.

Zmije paví patří k nejjedovatějším hadům. Stejně jako u dalších jedovatých živočichů působí její jed v závislosti na množství, tělesné konstituci a kondici postiženého, ale například i na místě, kde došlo ke kousnutí.

„Vždy to je boj s časem. A to nejen při uštknutí exotickým plazem, ale i naší zmijí obecnou. Rychlost podání antiséra snižuje následky. Alergickým šokem je zasažen celý organismus, který se začne bránit. Obranné procesy jsou tak velké, že může dojít k celkovému selhání organismu,“ dodal Aleš Hantsch.

Vědom si toho byl i zraněný chovatel. Ihned po kousnutí proto kontaktoval specializované toxikologické centrum v pražské nemocnici na Karlově náměstí. Manželka ho poté autem převezla k přivaděči na dálnici D11, kde přistál vrtulník, a ten ho rychle transportoval do nemocnice.

Biopark Štít funguje od roku 2014. Do povědomí veřejnosti dostal mimo jiné loni v červenci, když tam z klecí utekli dva tygři a jeden lev. Zvířata, která v bioparku pobývala dočasně v přepravní kleci na valníku, po jejich útěku uspali veterináři a přemístili zpět do klecí. Zraněna nebyla žádné zvířata ani lidé. Policie případ odložila.

BEZ KOMENTÁŘE: Uspané šelmy v zooparku na HradeckuVideo: Policie ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám