Hlavní obsah

Podezřelý z nájemných vražd může být vydán do Maďarska i Srbska, rozhodne Benešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O tom, ve které zemi bude nakonec souzen cizinec podezřelý ze tří nájemných vražd, bude muset rozhodnout ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Pražský městský soud v úterý rozhodl, že muž zadržený v březnu českou policií v Praze může být vydán do Srbska, řekla mluvčí Markéta Puci. Stejný soud však již koncem května připustil také předání údajného vraha do Maďarska. Do doby, než se o jeho osudu rozhodne, zůstává cizinec v pražské věznici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaný Čaba Dér u soudu

Článek

„Vydání do Srbska je přípustné. Rozhodnutí je pravomocné," uvedla Puci. Konečný je i verdikt o přípustnosti předání do Maďarska. Osmatřicetiletý Čaba Dér, který má podle dřívějších informací maďarské i srbské občanství, souhlasil pouze s předáním do Maďarska.

U soudu uvedl, že má v zemi rodinu. Se žádostí Srbska o vydání však zásadně nesouhlasil. „Má k tomu své důvody, které však nebudu rozebírat," řekl na konci května Dérův právní zástupce Blend Raji.

V Maďarsku čelí cizinec trestnímu stíhání pro vraždu. Dér podle tamějších policistů loni v noci z 19. na 20. září střelil do hlavy muže za parkovištěm u nákupního centra v Budapešti. Do země předalo svůj případ i Nizozemsko, které na údajného nájemného vraha vydalo původně také evropský zatykač. I tento zatýkací rozkaz souvisel s vraždou střelnou zbraní.

Dopadli ho na Žižkově

Srbsko chce stíhat Déra pro další vraždu. Média v lednu zveřejnila videozáznam z bělehradského předměstí, kde vystoupil za bílého dne z auta muž, zastřelil vedle stojícího člověka, znovu nasedl a odjel. Tímto mužem byl údajně právě Dér.

Když dostal v květnu Dér dotaz, proč vraždy páchal, prohlásil, že pro peníze. V dobrém rozmaru byl zatčený muž i v soudní síni, kde například pogratuloval policistům, že ho chytili. Údajný nájemný vrah tráví čas v pankrácké věznici, kde má jiné podmínky než další vazebně stíhaní. Je například pod zvýšeným dozorem a pravděpodobně se nemůže stýkat s dalšími vězni. Podle právníka jsou zřejmě obavy, že by někomu mohl ublížit.

Policisté ze speciálního útvaru cíleného pátrání společně se středočeskou zásahovou jednotkou Déra dopadli 1. března, a to v žižkovském hotelu Amadeus. Muž měl u sebe padělané doklady, dvě střelné zbraně, tlumič a munici. Od svého zadržení je Dér ve vazbě. Podle policie používal maskovací prostředky, aby změnil svůj vzhled.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám