Hlavní obsah

Byl to instinkt, mám vojenský výcvik, řekl obžalovaný z dvojnásobné vraždy

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Před Krajským soudem v Českých Budějovicích se v úterý hájil 34letý Ján Moncoľ a o pět let mladší Michaela Krajčová ze Slovenska. Podle obžaloby zavraždili loni v lednu 59letého muže a jeho 54letou manželku v mobilním domku v Dobešicích na Písecku. Oběma hrozí za loupežnou vraždu až výjimečný trest doživotního vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní u souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Obžalovaní prý zasadili muži a ženě přes dvacet ran kuchyňským nožem. Pak sebrali klíče od nedalekého bytu a dojeli si pro trezor, v němž bylo 400 tisíc korun. Policisté je dopadli až po několika dnech při útěku v Rumunsku. „Čin spáchali zvláště surovým způsobem a v úmyslu získat majetkový prospěch,“ konstatoval v úterý u soudu žalobce Petr Cigánek.

Ke konci jsem zjistil, že jsem je ubodal, ale bylo to instinktivně. Mám vojenský výcvik.
obžalovaný

Obžalovaní odmítli před senátem vypovídat, Moncoľ se v přípravném řízení k vraždě policistům při jednom z výslechů přiznal. Uvedl, že v mobilním domku se strhla hádka a neútočil první.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ján Moncoľ a Michaela Krajčová u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

„Mezi Miškou (spoluobžalovaná - poz. red.) a panem došlo k hádce. K prudké konfrontaci. Pan chytil nůž a zaútočil na Mišku. Ohnal jsem se a bodl mě do ruky. Zezadu se na Mišku přihnala paní s nožem v ruce. Ke konci jsem zjistil, že jsem je ubodal, ale bylo to instinktivně. Mám vojenský výcvik a byl jsem bodnutý jako první,“ řekl Moncoľ policistům.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ján Moncoľ a Michaela Krajčová u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Žena rodinu znala

V minulosti byl Moncoľ už soudně trestán a sám policistům sdělil, že se pohybuje ve vysoce kriminálním prostředí. Při výslechu popíral, že by se jeho kamarádka Michaela Krajčová na vraždě podílela. „Ona neútočila. Jen se slovně hádali,“ podotkl Moncoľ. V dalším výslechu však svou vinu znovu vyvracel a mluvil o dalších dvou pachatelích ze Slovenska.

Foto: Právo

Policisté na místě činu

Moncoľ také policistům řekl, že Krajčové dlužil muž peníze a prý ji znásilnil. Podle policistů se však starší pár choval ke Krajčové jako k vlastní dceři. „Při vyšetřování případu jsme zjistili, že obviněná žena měla k rodině velmi blízký vztah. Brali ji jako dceru, a dokonce ji u sebe ubytovali,“ zmínila už dříve vyšetřovatelka případu Renáta Miková.

Soudní líčení bude pokračovat ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám