Hlavní obsah

Kauza Březinova lihu: Soud zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz

Právo, Jiří Růžička
Zlín
Aktualizováno

Okresní soud ve Zlíně ve čtvrtek zprostil obžaloby z praní špinavých peněz čtyři blízké Radka Březiny, hlavního organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem. Jeho otci Vladimírovi, bývalé manželce Stanislavě a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové hrozilo za legalizaci výnosů z trestné činnosti až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Soud zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých penězVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

Z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny mělo podle obžaloby pocházet více než půl miliardy korun.

V závěru rozsudku, který předseda senátu Pavel Houdek četl takřka pět hodin, zaznělo, že žalované skutky nebyly trestným činem. To potom soudce zopakoval v odůvodnění rozsudku, které trvalo přes dvě hodiny.

Státní zástupce Radek Bartoš se proti zprošťujícímu rozsudku na místě odvolal.

Podle obžaloby sestával hlavní princip praní peněz v ukládání vysokých částek v hotovosti v korunách i v eurech pocházejících z výnosů z trestné činnosti do bank a následných nákupech nemovitostí, akcií či splácení úvěrů a podobně. Nebylo výjimkou, že během několika hodin v jednom dni činily úložky v hotovosti u několika bank několik milionů korun.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Zleva Vladimír Březina, Stanislava Březinová, Kristýna Mazurová a Kateřina Mičková

Soud: Byly pochybnosti

„Nebylo nade vší pochybnost prokázáno, že obžalovaní věděli, že při manipulaci s penězi od Radka Březiny šlo o výnosy z trestné činnosti,“ zdůraznil soudce Houdek a dodal, že důkazy svědčí spíše o opaku.

„Rozsudek je jediným možným způsobem, jak reagovat na podanou obžalobu,“ vyjádřil se obhájce Vladimíra Březiny. Spokojenost s verdiktem projevovala i bývalá manželka Radka Březiny Stanislava.

„Nepochybuji o tom, že by nebylo možné dovodit, že peníze, které jsou zachyceny v černém účetnictví Radka Březiny, nepocházely z trestné činnosti,“ opáčil státní zástupce Radek Bartoš.

„Stojíme si za tím, že nešlo o peníze z trestné činnosti,“ uvedl obhájce Vladimíra Březiny Martin Klimo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám