Hlavní obsah

Kolem Plzně hoří lesy

– Plzeň • Aktualizováno
Novinky, kub

Desítky hasičů likvidují od pondělního odpoledne následky rozsáhlého požáru v přírodě na severním okraji Plzně, hořel tam zejména lesní porost směrem na vrch Krkavec. Hasiči povolali na pomoc vrtulník, který shazoval vodu. Oheň se již nešíří, záchranná akce se ale z preventivních důvodů protáhne do následujících dní.

Požár na severním okraji Plzně pohledem hasičské infrakameryVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

Oheň se šířil od odpoledních hodin na severním okraji Plzně, zejména za sídlištěm Lochotín směrem na vrch Krkavec.

Plameny zasáhly chotíkovský les, požár se nejdřív šířil v korunách stromů. Podle hasičů hořelo na ploše zhruba deseti až dvanácti hektarů.

Po šesté hodině odpoledne se oheň přestal dále šířit, hasiči ale musí oblast dále hlídat, aby se oheň případně nezačal šířit znovu. Podle záchranářů se každopádně plameny již nešíří přes koruny stromů, nebo v zemi, jak tomu bylo ze začátku.

Hasiči shazovali vodu do lesa z tzv. bambivaku, který je zavěšený pod vrtulníkem, stanoviště na plnění vody je ve stanici Košutka.

„Máme za sebou patnáct shozů,“ upřesnil Poncar kolem 20:00. Obyvatelé přilehlého Chotíkova ale musejí zavírat okna.

Na místě zasahují desítky hasičů, zranění nejsou hlášena. Kouř byl vidět během odpoledne z různých stran Plzně.

Foto: pab, Právo

Požár u Plzně

Požár lesa u PlzněVideo: Patrik Biskup, Právo

Hasiči žádají turisty a cyklisty, aby se nepohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v lese pod Krkavcem. V celé České republice platí od nedělního rána výstraha meteorologů před požáry kvůli suchému a teplému počasí.

Foto: pab, Právo

Požár lesa u Plzně

Foto: pab, Právo

Požár u Plzně

Hasiči řešili v předchozích dnech požáry na několika místech v Česku, zejména v různých lesních porostech. Plameny se šířily často vlivem suchého počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám