Hlavní obsah

Na mnoha místech hoří. Nerozdělávejte ohně, varují hasiči kvůli suchu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči řeší při velikonoční sobotě na několika místech v Česku požáry, zejména v různých lesních porostech. Plameny se podle nich šíří v posledních dnech vlivem suchého počasí samy, někdy ale za nimi může být lidská nedbalost, například odhozený nedopalek cigarety a podobně. Kvůli teplu a s ním spojeným suchem byl nařízen zákaz rozdělávání ohňů venku.

Foto: Novinky

Rozsáhlý požár u Řeže u Prahy (19. dubna 2019)

Článek

Například v Orlických horách u obce Olešnice hoří od soboty 2,5 hektaru lesa. Do záchranné akce byli povoláni i hasiči ze sousedního Polska. Požár hasí několik desítek hasičů, kteří vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř.

Rozsáhlý požár u Řeže u PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Rozsáhlý požár porostu mezi skalami také zaměstnal hasiče ve středních Čechách u Libčic nad Vltavou, kde začalo hořet v pátek. Hašení lesního požáru se podle odhadu hasičů protáhne do sobotního odpoledne.

Kvůli tomuto ohni byla přerušená železniční doprava a cyklostezka v blízkosti zásahu. Hasiči plameny likvidovali pomocí tzv. bambi vaku zavěšeného pod helikoptérou. Vodu do něj brali z nedaleké Vltavy.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích, připomněla ČTK.

Středočeští hasiči tento týden hasili už desítky požárů trávy nebo lesa. Počet případů v přírodním prostředí je letos v dubnu v celé ČR extrémní, přispívá k tomu i sucho, ale příčinou často bývá lidská nedbalost při pálení biologického odpadu nebo při rozdělávání ohňů v přírodě.

Nízký stupeň nebezpečí požáru platí pro všechny kraje kromě Moravskoslezského. Meteorologové doporučují nerozdělávat oheň v lese, nevypalovat trávu a neodhazovat nedopalky, uvedli ve výstraze platné od pátečního dopoledne.

Nárůst nebezpečí vzniku a šíření požárů se očekává v úterý, kdy začne foukat čerstvý jihovýchodní vítr, uvedli meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám