Hlavní obsah

Bývalý tajemník SPD Staník dostal za výroky o Židech, plynu a buzerantech podmínku

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý potrestal někdejšího tajemníka SPD Jaroslava Staníka roční podmínkou s dvouletým odkladem za rasistické výroky, kterých se podle obžaloby dopustil v restauraci poslanecké Sněmovny v říjnu 2017. Hovořil tehdy například o posílání Židů do plynu a odsuzoval homosexuály.

Reakce Jaroslava Staníka na rozsudekVideo: Novinky

 
Článek

Součástí verdiktu je také povinnost platit po dobu 200 dní 350 korun, což dělá celkem 70 000. Pokud by tak Staník neučinil, šel by na dva měsíce do vězení. Rozsudek ale není pravomocný, Staník i žalobkyně si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají, případ by pak putoval k nadřízenému Městskému soudu v Praze.

„Soud má za to, že vina obžalovaného byla prokázána,” sdělila v odůvodnění svého úterního rozhodnutí soudkyně Helena Králová.

Jaroslav Staník u souduVideo: Novinky

Staník při hlavním líčení namítal, že jde o svobodu projevu, ta ale podle soudkyně není bezbřehá. Králová zmínila závažnost Staníkova počínání, protože výroky pronesl jako tajemník hnutí. „Je na něj upřena větší pozornost než na jiné lidi,” uzavřela.

Podle Staníka je jeho trestní stíhání nedobrým signálem k veřejnosti. „Nebavte se v hospodě o politice, nebo dopadnete jako Staník,“ řekl soudkyni v závěrečné řeči.

Soudu si rovněž postěžoval, že jeho případ je podle něj mediální štvanicí na jeho osobu a snahou poškodit SPD. Trestní řízení mu údajně poškodilo zdraví. „V roce 2015 jsem pracně zhubl 70 kilo, nyní mám ale vlivem stresu 40 zpátky,“ zdůraznil s tím, že se mu prohloubily i rodinné problémy.

Foto: kub, Novinky

Jaroslav Staník u soudu

Žalobkyně navrhovala dvouletou podmínku, podle ní se Staníkova vina na základě svědectví zcela prokázala. Staníkův obhájce naopak žádal zproštění obžaloby, podle něj trvají pochybnosti o tom, co ve skutečnosti ve Sněmovně zaznělo, navíc šlo prý o opilecký incident, při kterém byli členové SPD ostatními obviňováni z rasismu. Sám Staník v závěrečné řeči uvedl, že kdo zná Sněmovnu, tak ví, že se tam „chlastá extraliga”.

Obžaloba Staníka vinila z trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, rovněž byl prošetřován kvůli podezření ze schvalování genocidy.

Foto: Novinky

Jaroslav Staník (vlevo) u soudu se svým advokátem

Podle státní zástupkyně Zuzany Beňové bývalý tajemník SPD 24. října 2017 večer ve Sněmovně například uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození“, a že „homosexuálové, Romové a Židé by se měli posílat do plynu.

Hanlivé výroky potvrdili u soudu v minulosti svědci, například někdejší poslanci Marek Černoch a Martin Lank (oba Úsvit). Podle dřívějšího vyjádření Staníka oba lžou.

Soudkyně Králová Staníka již na konci loňského července potrestala roční podmínkou s dvouletým odkladem, měl také zaplatit 70 000 korun jako pokutu. Staník však s trestním příkazem nesouhlasil, soudkyně proto musela nařídit hlavní líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám