Hlavní obsah

Podvodníci se zlatem v Praze lákají důvěřivce s dobrým srdcem

– Praha
Novinky, bab

V Praze roste počet lidí, kteří naletěli podvodníkům s falešnými zlatými šperky. V dobré víře se totiž snažili finančně vypomoci lidem, kteří jim namluvili, že se ocitli v tíživé finanční situaci. Podvodníci pak jako zástavu dobrodinci nabídli falešné zlaté šperky. Policie nyní vyzývá veřejnost s prosbou o pomoc při jejich nalezení.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie hledá podvodníky se zlatemVideo: Policie ČR

 
Článek

Policisté z pražského oddělení Dejvice evidují v poslední době již několik případů, kdy podvodníci na základě smyšlené legendy připravili poškozené o různě vysoké finanční částky v řádu stovek ale i tisíců korun.

Podvodníci, po kterých policie pátrá, si vždy svou oběť vytipují náhodně. „Projíždí osobními auty s cizími registračními značkami ulicemi Dejvic a oslovují náhodné kolemjdoucí. Těm pak lámanou angličtinou namluví, že jsou ve velice tíživé finanční situaci a prosí o peníze, v jakékoli výši, aby měli na benzín, případně na ubytování,” uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Jak dále dodal, podvodníci se snaží své smyšlence dodat punc věrohodnosti tím, že dobrodinci nabízejí do zástavy šperky, které vydávají za zlaté, a slibují vrácení peněz do druhého dne třeba i v dvojnásobné výši. Člověk, který jim naletí, však své peníze už nikdy neuvidí.

Mladík s vidinou výdělku přišel o 10 tisíc korun

Podvodníkům naletěl i dvaadvacetiletý mladík, kterého 1. března letošního roku ve Svatovítské ulici v Praze hledaní podvodníci oslovili s prosbou o finanční pomoc. Namluvili mu, že potřebují peníze na benzín a ubytování. Přitom mu do ruky vtiskli vizitku s jejich kontaktem, dva „zlaté“ prsteny a slíbili mu, že hned druhý den mu půjčené peníze vrátí. A navíc mu ještě k tomu přidají dvojnásobnou částku jako bonus za ochotu.

Nejspíš s vidinou lehce vydělaných peněz mladík požadovanou částku 10 tisíc korun ochotně vybral v bankomatu a podvodníkům ji půjčil.

„Výsledek byl samozřejmě stejný, jako v případech přechozích, tedy, že mladík už nikdy neviděl ani podvodníky, ani své peníze,” dodal Hulan.

Podvodníci se pohybují ve dvou různých autech

Policie před podvodníky, kteří svou nekalou činnost vykonávají především v oblasti Prahy 6, varuje a zároveň prosí veřejnost o pomoc s jejich nalezením.

Podle zjištění policistů se pohybují ve dvou různých autech. Jedním je šedostříbrný Peugeot 607 registrační značky 02-D-77907 a druhým je šedý Ford Mondeo combi rz. CE55OUD.

„Apelujeme tedy na každého, aby jednak v žádném případě nepůjčoval takto nahodile komukoli jakoukoli finanční hotovost a také, aby se podvodníky, v případě kontaktu s nimi, nesnažil jakkoli zadržet. Nejlepším řešením takové situace je neprodleně volat linku 158 nebo 156. Hledaní totiž svou trestnou činnost páchají takzvaně v pohybu, přičemž vypátrat a zadržet je je tedy velice složité. Proto co nejrychlejší přenos informace o tom, kdy se tyto osoby právě nachází je pro nás stěžejní,” upozornil mluvčí Tomáš Hulan.

Zdokumentování může pomoci

Další možnou velkou pomocí pro dopadení podvodníků může být podle policie i to, pokud to situace dovolí, že se oslovenému člověku podaří jejich činnost zdokumentovat. Například je vyfotít nebo natočit mobilním telefonem.

Hledaní totiž mohou průběžně měnit jak svou image, tak i vozidla. „V tomto směru může být přidanou hodnotou to, že hledaní od svého protiprávního jednání upustí a před vaším objektivem prostě ujedou, neboť pro jejich 'podnikání' je jakákoli 'popularita' samozřejmě nežádoucí,” dodal Hulan.

Případ policisté prošetřují pro podezření z trestného činu podvod, za který hledaným hrozí v základní sazbě trest odnětí svobody až na dva roky. S ohledem na výši způsobené škody se může horní sazba trestu odnětí svobody samozřejmě zvyšovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám