Hlavní obsah

Celovečerní filmy, pohádka i seriál. Ve Zlínském kraji se bude brzy natáčet

Novinky, Magdaléna Hladká

S cílem oživit filmovou tvorbu v regionu rozhodl Zlínský kraj o udělení podpory šesti filmovým projektům. Dotaci v celkovém objemu 10 miliónů korun rozdělí mezi čtyři celovečerní snímky, pohádku a dětský seriál. První klapky na území Zlínska lze očekávat už letos v létě.

Foto: Česká televize, Cudlín

Z natáčení filmu Marie Terezie na zámku v Kroměříži v roce 2017

Článek

„Pro natočení naší pohádky je podpora z regionu klíčová. Projekt chceme kompletně realizovat na Zlínsku, takže získané finance, a to i nad rámec dotace, zůstanou v regionu. Věřím, že pro kraj bude mít přínos i zachycení místní přírody a tradic, které se ve filmu objeví,“ říká režisérka a scenáristka pohádky Největší dar Marta Gerlíková. Její produkce získá od kraje milión korun.

Druhý milión byl přidělen na výrobu snímku Úsměvy smutných mužů – hořké komedie z prostředí protialkoholní léčebny. Po dvou miliónech obdrží tvůrci celovečerních filmů Smečka (celovečerní hraný debut režiséra Tomáše Polenského, absolventa Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně, absolventa FAMU a v současné době doktoranda na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně), Erhart (rodinné drama) a TvMiniUni a Zloděj otázek (celovečerní film pro děti kombinující hrané, loutkové a animované prvky), ale také štáb stojící za dětským seriálem Malí velcí detektivové. Právě jeho natáčení vypukne v regionu už za pár týdnů.

„Je dobře, že se Zlínský kraj znovu výrazným způsobem vrací na mapu filmového průmyslu a že díky krajským dotacím opět dostanou tvůrčí příležitost lidé v našem regionu,“ uvedl radní Zlínského kraje Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport. Návrh krajské rady na vytvoření pobídky pro filmaře podpořilo 23. dubna krajské zastupitelstvo.

Vysoký zájem filmařů mluví ve prospěch zopakování výzvy i v dalších letech. Zda k tomu opravdu dojde, zatím není jisté. „Zlínský kraj má za sebou historicky první rozdělení finanční podpory z nového dotačního programu. Teprve vyhodnocení této zkušenosti ukáže, zda má smysl v podobných aktivitách pokračovat. Osobně věřím, že to smysl má. Už teď je vidět přínos v tom, jakou míru zájmu o Zlínsko dokázala výzva mezi filmaři vyvolat,“ vysvětluje Jindřich Motýl, předseda Regionálního filmového fondu z. s. – neziskového spolku, který patří mezi hlavní iniciátory vzniku nových filmových pobídek v regionu.

Kromě dotací mají filmaři ve Zlínském kraji k dispozici také další formy podpory. Bezplatnou pomocnou ruku jim už druhým rokem nabízí regionální filmová kancelář. Vstřícné jsou i místní úřady. Například osmnáct měst a vesnic z kraje poskytuje v rámci projektu Filmová obec štábům zábory zdarma nebo pomoc se svozem odpadu z místa natáčení. Zlínský kraj tak aktivně potvrzuje svůj zájem na znovuoživení více než osmdesátileté filmové tradice.

Reklama

Výběr článků

Načítám