Hlavní obsah

Muž s intelektem dítěte dostal za osahávání školačky na Klatovsku podmínku

– Plzeň
Právo, pab

Už ne zpátky do cely, ale domů odešel ve středu od Krajského soudu v Plzni Jan Ch. (28), který měl podle obžaloby znásilnit jedenáctiletou školačku. Soud částečně nesvéprávnému muži s intelektem dítěte uložil tříletou podmínku a propustil ho z vazby. Kromě trestu se musí podrobit psychiatrickému léčení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nebylo to znásilnění v pravém slova smyslu, čili násilně vynucený pohlavní styk nebo jiný způsob srovnatelný se souloží. Jednalo se o osahávání. Přihlédli jsme také k rozumovým schopnostem obžalovaného, který podle znalců trpí mentální retardací,“ vysvětlil předseda senátu Martin Kantor, proč muže, jemuž hrozilo až 12 let za mřížemi, neposlal do vězení.

Podle spisu obžalovaný loni v listopadu koupil třem školákům alkohol, který potom společně vypili v jeho bytě, kde mělo následně dojít ke znásilnění dívky. „Využil toho, že nezletilá po vypití alkoholu usnula, vsunul jí ruku do kalhot a sáhl na přirození. Následně poté, co se dívka pozvracela, svlékl ji v koupelně do naha a hladil ji na prsou a přirození,“ uvedl státní zástupce.

Před soudem Jan Ch. řekl, že dívka po něm chtěla, aby k ní vlezl do vany. A protože měl upito, tak to udělal. Prý tam potom zřejmě usnul.

Znalci v posudku uvedli, že obžalovaný je zneužitelný mentálně silnějším člověkem. „Podávání alkoholu dětem mohl být způsob, jak si zajistit společenský kontakt. Mohla v tom také hrát roli jeho ovlivnitelnost a tendence nezletilým vyhovět,“ stojí v posudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám