Hlavní obsah

Osahával nezletilé školačky, dostal pět let a musí se léčit

Právo, Ludmila Žlábková

S traumatickým zážitkem se dodnes plně nevyrovnaly dvě jičínské školačky, které loni v květnu přepadl 28letý Tomáš Auersvald. Osahávat je začal i přesto, že jim v té době bylo osm a dvanáct let. U Krajského soudu v Hradci Králové byl ve čtvrtek potrestán za dvojnásobný pokus o znásilnění pěti lety vězení. Nařízena mu byla také ústavní sexuologická a protialkoholní léčba.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Tomáš Auersvald si vyslechl rozsudek za pokus o znásilnění školaček.

Článek

Auersvald přijel loni v květnu do Jičína, kde podle svých slov celý den bezcílně brouzdal. Postupně vypil až 10 jedenáctistupňových piv. „V podvečer jsem na sídlišti zahlédl slečnu, která se mi líbila. Šel jsem za ní. Zašla pak do vchodu. Ještě mi otevřela dveře, které se přede mnou zavřely. Nastoupili jsme spolu do výtahu,“ popsal situaci předcházející napadení.

Ve výtahu ji chytil rukou za tělo, druhou zakryl ústa. Dívce se naštěstí po krátkém souboji podařilo uvolnit a začala křičet o pomoc. Několika kopanci otevřela dveře stojícího výtahu, vytrhla se a utekla domů. Podobný průběh mělo zhruba o půl hodiny později napadení mladší z dívek na schodech dalšího paneláku. Dívku kromě vlastní aktivní obrany zachránila i přicházející kamarádka, která útočníka vyrušila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je až s podivem, že se u napadených neobjevily vážné psychické problémy. Pomoc psychologa jedna přesto vyhledala, obě mají stále strach, nechtějí jezdit výtahem, měly zlé noční sny.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Tomáš Auersvald si vyslechl rozsudek za pokus o znásilnění školaček.

Došlo také k rozpadu manželství rodičů jedné z přepadených. „Dávala jsem manželovi za vinu, že dceři nevěřil a včas nereagoval,“ řekla soudu matka dívky. Policii tak o události informovala až učitelka, které se přepadená druhý den svěřila ve škole.

Chtěl si jen sáhnout

Auersvald přiznal, že se cítí vinen. Ale nalézt odpověď dotaz, co svým jednáním sledoval, nedokázal. „Asi jsem měl chuť si sáhnout na jejich intimní místa,“ řekl jen.

„K dokonání trestného činu nedošlo, ale ne z vůle poškozeného, nýbrž pro účinnou obranu obou poškozených. Kdyby se neubránily, mohlo dojít k závažnějšímu činu,“ míní státní zástupkyně Lucie Žabková.

Soudní znalec z oboru psychiatrie uvedl, že obžalovaný netrpí duševní poruchou, jeho rozpoznávací schopnosti byly zachovány. Ovšem ovládací byly omezeny prakticky na nulu - vinou požitého alkoholu a vrozené sexuální deviace s agresivně sadistickou složkou. „Prognóza dalšího vývoje je pozitivní, ale musí se podrobit léčbě a zdržet alkoholu,“ míní psychiatr.

Soud vynesl trest na spodní hranici trestní sazby. Obžalovanému hrozilo až 12 let vězení. „K činu se v plném rozsahu doznal. Byl si ale vědomý, co dělá, chtěl se sexuálně uspokojit osaháváním dívek. I pouhé dotyky a osahávání na intimních místech proti vůli poškozené je trestným činem znásilnění,“ upozornil ve stručném komentáři rozsudku soudce Petr Mráka.

Auersvald nebyl před napadením jičínských školaček nikdy trestán. Ale následně loni v říjnu přepadl ženu v Praze, za což již byl odsouzen. V současné době je ve výkonu ústavního ochranného léčení v Psychiatrické léčebně Kosmonosy.

Hrozí mu detence

Předseda senátu obžalovaného na závěr upozornil, že mu v případě nerespektování protialkoholní a sexuologické léčby hrozí i zařazení do detenčního zařízení. „Pokud neposlechnete, soud navrhne ochrannou detenci. A ta může být až na doživotí,“ řekl Mráka.

„Mám zájem o léčbu, vždyť už ji podstupuji,“ neudržel slzy obžalovaný, když vyslechl verdikt trestního senátu. Proti rozsudku se však na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám