Hlavní obsah

Kvůli úniku plynu evakuovali dům v Budějovicích, devět lidí muselo do nemocnice

Právo, kal
České Budějovice

Jedenáct lidí muselo být evakuováno ve středu večer z českobudějovického bytového domu, kde unikal jedovatý oxid uhelnatý. Devět lidí převezli záchranáři do nemocnice, čtyři z nich se plynu nadýchali.

Foto: ZZS Jihočeského kraje

Evakuace kvůli úniku plynu v Českých Budějovicích

Článek

Plyn začal unikat v ulici K. V. Raise po deváté hodině večer. „Hasiči při průzkumu zjistili, že v jednom z bytů uniká z plynového kotle oxid uhelnatý. Velitel zásahu povolal na místo posilovou jednotku k otevření dalších bytů,“ popsala zásah mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Záchranáři převezli do nemocnice celkem devět lidí. Čtyři z nich měli příznaky nadýchání jedovatého plynu, dalších pět skončilo ve zdravotnickém zařízení z preventivních důvodů. Jedem zamořený byt hasiči odvětrali a při konečném měření detekčními přístroji již nenaměřili žádné hodnoty oxidu uhelnatého.

Hasiči před jedovatým plynem důsledně varují, jde totiž o tichého zabijáka. „Oxid uhelnatý je lehčí než vzduch a společně s ním tvoří výbušné směsi. Velmi rychle se váže na červené krevní barvivo a vytváří takzvaný karboxyhemoglobin, v jehož důsledku se kyslík nemůže dostat do těla. Tento plyn lidé necítí, nemá žádné dráždivé účinky, takže je lidskými smysly nezaznamenatelný. Napadá nervový systém, který tělo prakticky paralyzuje,“ popsala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám