Hlavní obsah

Sousedku rdousil a řezal v rozkroku. Soud poslal mladíka na 20 let do vězení

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal v úterý na 20 let do vězení 24letého Jiřího Meindla obžalovaného z pokusu o vraždu o dva roky starší sousedky. Meindl ji podle kriminalistů napadl v opilosti v listopadu 2017 v pražských Holešovicích. Dívku podle obžaloby krutě trýznil a hrozil jí zabitím. Meindl policii tvrdil, že si nic nepamatuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Meindl přichází k souduVideo: Jakub Bartosz, Právo

 
Článek

Rozhodnutí není pravomocné, advokát obžalovaného se hned po verdiktu proti němu odvolal, případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze.

Soudkyně Lenka Cihlářová označila Meindlovo jednání vzhledem k důkazům a výpovědím provedeným při vyšetřování a hlavním líčení jako zvlášť kruté. Mimo jiné zmínila situaci, kdy se podle spisu dívka neúspěšně pokusila Meindlovi utéct.

„V ten moment vůči ní začal postupoval značně brutálně,“ řekla soudkyně s tím, že útok doprovázel vulgaritami a oběť vystavil jak fyzickému násilí, tak i krutému psychickému týrání. „Opakovaně se ptal, jestli ví, že toho dne zemře,“ sdělila Cihlářová.

Meindl má podle verdiktu také zaplatit poškozené odškodné 1,2 milionu korun. Soudkyně do rozhodnutí zahrnula i trest, který Meindl dostal již dříve za znásilnění  na jihu Čech a za který je nyní ve vězení. Meindlovi hrozil i výjimečný trest.

Meindl osudného dne podle obžaloby vypil lahev rumu a vydal se za dívkou do jejího bytu. Oběť mu otevřela, protože tvrdil, že pro ni má peníze, které jí dlužil jeho přítel. Místo urovnání ale podle vyšetřovatelů dal dívce nůž pod krk a donutil ji, aby šla k němu do bytu. Dívce údajně řekl, že ji chce u sebe „jen“ znásilnit.

Obžaloba tvrdí, že ji v následujících téměř dvou hodinách bil, rdousil, přinutil k orálnímu sexu a pořezal v oblasti intimních partií dvaceticentimetrovým nožem. Během toho jí údajně říkal, že ji znásilní a půjde se udat na policii nebo zda ví, že ji zabije. Jeho řádění udělala přítrž až policie, kterou zavolali sousedé. Meindl podle žalobkyně odmítl otevřít, policisté museli dveře vyrazit.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Jiří Meindl přichází k souduVideo: Novinky

Napadená žena prožila podle znalců značnou trýzeň, musela být také čtrnáct dní hospitalizována v nemocnici se zlámanou čelistí, jazylkou a řeznými ranami po celém těle. „Poškozená prožila extrémní děsivost, bolestivost, pocity bezmocnosti a bezvýchodnosti situace,“ uvedla již dříve v obžalobě státní zástupkyně Markéta Pánková. Dívka má dodnes vážné psychické problémy, bojí se chodit sama ven, změnila zaměstnání a vyhýbá se společnosti.

Obžalovaný při hlavním líčení nevypovídal, četly se tak dřívější protokoly z výslechu u policie, mezi kterými byly rozdíly, nicméně shodně uvedl, že pil tvrdý alkohol. „Upřímně toho lituji, nechtěl jsem to udělat, bylo to pod vlivem alkoholu,“ řekl policii Meindl s tím, že je prý na pití zvyklý od osmi let a je schopen vypít pět lahví vodky za den. Mladík byl v minulosti souzen za ublížení na zdraví, když se porval v restauraci v Klatovech, a za znásilnění ve Strakonicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám