Hlavní obsah

Ukrajinec, který v Praze ubodal a rozřezal svou krajanku, si definitivně odsedí 15 let

Aktualizováno

Za vraždu krajanky v bytě na pražském Žižkově si Ukrajinec Serhij Misko definitivně odpyká 15 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud (NS). Misko ženu po hádce ubodal, její tělo rozřezal a ostatky vyhodil do kontejneru. NS rozhodl před časem bez veřejného jednání, nyní usnesení zpřístupnil ve své databázi.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Serhij Misko loni u soudu

Článek

V dovolání Ukrajinec uvedl, že neměl důvod k napadení ženy. Šlo prý o nutnou obranu. Zaútočila na něj nožem a on ránu odvrátil tak, že se zbraň zabodla do ženina krku. Také poukazoval na údajný výpadek paměti, který u něj nastal po traumatizujícím zážitku. Kritizoval justici za to, že neobjednala znalecké posudky, které by mohly jeho verzi potvrdit.

Podle NS však Misko naplnil všechny znaky trestného činu vraždy. „Příslušný skutek byl bez jakýchkoli pochybností objasněn, soudy zvolily odpovídající právní kvalifikaci a uložený trest odpovídá všem zákonným kritériím,” stojí v usnesení.

Jako poslední mimořádný opravný prostředek se nabízí ústavní stížnost. Podle dostupných informací ji Misko zatím nepodal.

Matce oběti má zaplatit půl miliónu

Tragédie se stala v červenci 2014. Misko se podle pravomocného verdiktu pohádal se spolubydlící kvůli jejímu připojení k internetu, které využíval, ačkoliv to měl zakázáno. Vášnivě se totiž věnoval počítačovým hrám.

K činu se po zadržení přiznal. Podle výpovědi tělo ženy nechal v jejím pokoji, kam ho chodil postupně rozřezávat. Ostatky nakonec hodil do kontejneru. Našly se v třídírnách odpadu.

Podle verdiktu Městského soudu v Praze má Misko zaplatit matce oběti 500 000 korun. Součástí trestu je vyhoštění z Česka na dobu neurčitou, ovšem až po výkonu trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám