Hlavní obsah

Turista se zřítil z krkonošské hřebenovky do potoka, pomáhat musel vrtulník

Krkonoše

Dvě desítky vážných zranění řešili v sobotu záchranáři v Krkonoších a Orlických horách. Jeden z nejvážněji zraněných byl 46letý turista, který uklouzl na zledovatělém sněhu a zřítil se ze svahu. Vrtulník zasahoval také u dívky, která při jízdě na saních narazila do stromu.

Foto: Tomáš Novák, Horská služba

Záchranáři pomáhají zraněného turistovi.

Článek

Horští záchranáři i vrtulník vzlétl na pomoc turistovi v sobotu odpoledne. Muž na hřebenové túře cestou od Luční boudy k údolí Bílého Labe uklouzl a zřítil se několik desítek metrů z prudkého srázu do potoka.

„Při pádu turista utrpěl poranění dolní končetiny, která mu znemožňovala pohyb. Vedle utrpěných zranění hrozilo také podchlazení. Situaci navíc komplikovala skutečnost, že zraněný se nacházel ve složitém a obtížně přístupném terénu,“ popsal mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Foto: Horská služba

Sráz v Krkonoších, ze kterého se turista zřítil.

K muži se nakonec dostali horští záchranáři a z vrtulníku lékař s hasičem. Ti jej nakonec dostali na palubu vrtulníku a poskytli mu potřebnou péči. Posléze byl převezen do nemocnice v Hradci Králové.

Zranění na saních

Vrtulník byl zapotřebí rovněž u vážného úrazu 21leté dívky v Janských Lázních, která podle záchranářů při jízdě na saních vylétla z trati a ve vysoké rychlosti narazila do stromu.

„Po poskytnutí potřebné péče ji do nemocnice záchranáři přepravili s podezřením na poranění pánve a k vyloučení dalších vnitřních zranění,“ konstatoval Novák.

Pomoc však potřeboval také 16letý cizinec v Deštném, který si poranil pánev a nohu. Úraz nohy řešili záchranáři rovněž v areálu Herlíkovice u 12leté dívky. „Jenom během soboty tak naše posádky zasahovaly u téměř dvou desítek středně a vážně zraněných návštěvníků Krkonoš a Orlických Hor,“ shrnul Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám