Hlavní obsah

Všude bylo spoustu krve, popsala Kvitová útok. Muži dala 10 tisíc

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová asi hodinu vypovídala o svém napadení u brněnského soudu prostřednictvím mikrofonu z vedlejší místnosti. Tenistka se nechtěla opět vidět s obžalovaným Radimem Žondrou, který ji měl přepadnout v jejím bytě. Soud bude pokračovat dalšími výslechy.

BEZ KOMENTÁŘE: Radim Žondra přichází k souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jednací síň, kde pokračuje hlavní líčení, je přeplněná. Někteří novináři se ani nedostali dovnitř.

„Byla jsem v prostějovském bytě, kolem půl deváté zazvonil zvonek. Nějaký mužský hlas tam řekl, jestli jsem doma, řekl, že jde na revizi kotle. Pustila jsem ho do domu, pustila jsem ho bzučákem, ještě jsem mu šla naproti. Řekla jsem mu, že kotel nemám, tak se podivil, ale prý kontroluje i horkou vodu. Když vešel do bytu, tak mi řekl, že to tam mám pěkný,“ vypověděla Kvitová a pokračovala.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Eskorta přivádíke Krajskému soudu v Brně obžalovaného Radima Žondru (vpravo).

„Chtěl po mně, abych pustila teplou vodu, tak jsem se otočila a v tu chvíli jsem měla nůž na krku. Popadla jsem ho, chytila jsem ho, v ruce jsem měla telefon. V tu chvíli jsem levou ruku dala na čepel. Já jsem spadla, křičela jsem, všude bylo spoustu krve,“ vylíčila tenistka.

Mluvčí Petry Kvitové hovoří k jednání souduVideo: Petr Kozelka, Právo

Poznala ho na fotce

„Jak jsem viděla tu krev, tak jsem se ptala, co chce. On říkal, že potřebuje čas, a já na to, že čas nemám, že potřebuju do nemocnice. Pak jsem se ho zeptala, jestli chce peníze, a on mi řekl, že jo. Měla jsem deset tisíc, vytáhla jsem je z kabelky, dala jsem mu je a on odešel. Pak jsem volala na záchranku a policii,“ popsala Kvitová.

Hned, jak jsem tu fotku viděla, jsem ho poznala.
Petra Kvitová

Jak Kvitová dále uvedla, zranění v tu chvíli vůbec necítila. „Upadla jsem, pištěla jsem, on mi říkal, že mi nechtěl ublížit. Přivezli mě do nemocnice, měla jsem pořezaných všech pět prstů, včetně nervů na dvou prstech. Rehabilitace byla dlouhá. Po 3-4 měsících jsem mohla chytit raketu a první zápas jsem odehrála po pěti měsících,“ uvedla tenistka.

Ruku podle svých slov neměla pojištěnou. „Jsem pojištěná u tenisové asociace, takže jsem uplatnila jen tu pojistku. Žádný ušlý zisk mi to neproplatilo,” dodala.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tenistka Petra Kvitová přijela do budovy Krajského soudu v Brně vypovídat o svém napadení.

Byla na třech rekognicích. Při první ji kriminalisté předložili velké množství fotografií. „Poprvé jsem nikoho neoznačila a nepoznala. S policií jsme se snažili pracovat na nějaké podobizně. Pak jsem viděla další fotografie a na jedné jsem ho poznala. Hned, jak jsem tu fotku viděla, jsem ho poznala. Potom byla další rekognice, tentokrát už naživo. Byla jsem za sklem, bylo tam asi pět pánů a dotyčného jsem taky poznala,“ usvědčovala Žondru Kvitová.

Znalci potvrdili výpověď

Žondra u soudu znovu odmítl, že by měl s útokem cokoli společného. Odkázal na svoji kriminální minulost, kdy společně s dalšímu kumpány přepadával zejména staré lidi. „Když se na to podíváte, byli to lidé žijící někde osamoceně na vesnici, a i tak jsem u toho nosil kuklu. A teď bych tady chodil po městě, kde znám spoustu lidí, jen s nějakou čepicí, a šel bych do bytu, který jen vzdušnou čarou jen pár set metrů od policejní stanice? Nemůžu ale soudit, co se tam odehrálo nebo ne, protože jsem tam nebyl,“ prohlásil Žondra.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tenistka Petra Kvitová odchází od soudu.

Podle znalce - soudního lékaře Martina Dobiáše verze Kvitové odpovídá vzniklému poranění. „Ten mechanismus, jak ho popsala, je zcela způsobilý k tomuto zranění, máme za to, že to vzniklo jedním tahem. Po poranění jí zůstala porucha hybnosti prstů a úchopu, stejně jako porucha citlivosti v koncové části prstů. Výsledek léčení je překvapivě dobrý, ale i tak stran jemné motoriky je ta ruka znevýhodněna,“ prohlásil znalec.

Znalci zvažovali i variantu, jestli si Kvitová nemohla zranění způsobit sama, ale došli k závěru, že ze soudně lékařského hlediska vše odpovídá popsanému útoku.

Vinu odmítá

Útočník podle obžaloby napadl Kvitovou v prosinci 2016. „Obžalovaný pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle, zazvonil na zvonek, poškozená ho pustila do domu a bytu, ukázala mu místo, kde má kotel na vodu. Ve chvíli, kdy k němu stála zády, jí dal nůž na krk. Poškozená nůž chytla za ostří a obžalovaný nožem prudce trhnul, čímž jí způsobil řezné rány na ruce,“ popsal útok státní zástupce Ivan Hrazdira.

Útočník policii dlouho unikal, nakonec ale vyšetřovatelé ukázali na třiatřicetiletého recidivistu Radima Žondru. Ten ale jakoukoli vinu na útoku odmítá.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radim Žondra u soudu

Při lednovém soudním jednání se Žondry zastávala jeho přítelkyně. „Ten den ráno jel do práce do Napajedel, choval se naprosto běžně, celé dopoledne jsme si psali zprávy,“ vypověděla žena. Že by měl Žondra být na stavbě, uvedli i jeho kolegové. „Byl to zrovna kontrolní den, takže tam být musel,“ prohlásil svědek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Petra Kvitová odchází od soudu.

Podle jeho výpovědi jsou z inkriminovaného dne fotografie stavby, kde se konal kontrolní den. Podle něj Žondra i majitel firmy, která ho zaměstnávala, museli být v kontrolní den na stavbě určitě přítomni. Na žádné z fotek ale nikdo z uvedené firmy není.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám