Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování napadení tenistky Kvitové, pachateli hrozí 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov
Aktualizováno

Policie ukončila vyšetřování napadení tenistky Petry Kvitové a navrhla státnímu zástupci podání obžaloby. Pachateli hrozí až 12 let vězení. Obviněnému podle informací Práva v úterý soud prodloužil vazbu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenistka Petra Kvitová během tiskové konference předloni v prosinci.

Článek

„Policisté z týmu Tempus ukončili vyšetřování a v pondělí předali kompletní spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Případ je kvalifikován jako trestný čin vydírání, za který hrozí pachateli 5 až 12 let odnětí svobody,“ uvedla policie ve středu na Twitteru.

Obviněným je 32letý recidivista R. Ž. z Prostějovska, který byl podle zjištění Práva v minulosti trestaný za přepadávání seniorů. Údajně na ně útočil přímo v jejich bytech, aby je okradl. Podobně, jako se to stalo Kvitové, které pachatel sebral blíže neupřesněnou hotovost.

Kvitová muže identifikovala v červnu při rekognici. Vyšetřovatelé brutálního útoku tak proti němu získali stěžejní přímý důkaz. Kvitová ho už dříve poznala na fotografiích předložených policisty. Nyní ho ale označila mezi dalšími čtyřmi figuranty za přítomnosti kriminalistů, obhájce a tzv. nezúčastněné osoby, tedy svědka z řad civilistů.

Obviněný je od května ve vazbě, kde zůstane i dál, jak rozhodl soud v úterý. „Rozhodla jsem, že obviněného nadále ponechávám ve vazbě,” řekla Právu soudkyně Adéla Pluskalová.

„Vazební důvody stále trvají, byly ještě zesíleny těmi vyšetřovacími úkony, které byly provedeny (rekognice, při které Kvitová obviněného poznala) a které podle mého názoru prozatím dostatečně odůvodňují podezření, že skutek spáchal právě obviněný," uvedla soudkyně.

Přepadl ji v bytě

Přepadení Kvitové se odehrálo v jejím bytě v Prostějově předloni 20. prosince ráno. Pachatel se dostal dovnitř pod záminkou, že je revizní technik kotle. Podle všeho vůbec nevěděl, jakou oběť si vybral.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka se snažila bránit, došlo k potyčce v koupelně, kde prý útočník držel nůž u jejího krku. Následně jí způsobil hluboká řezná zranění na levé ruce.

Kvůli následkům útoku musela Kvitová podstoupit ještě týž den čtyřhodinovou operaci a poté několikaměsíční rekonvalescenci. Právě v levé ruce tenistka drží raketu. Na kurtech se objevila po pěti měsících a nyní prožívá úspěšný návrat do vrcholového tenisu, následky ale bude mít doživotní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám