Hlavní obsah

Devět lidí obžalovali kvůli zakázkám Pražských služeb

Praha

Devět lidí bylo v pondělí obžalováno kvůli údajným machinacím se zakázkami firmy Pražské služby (PSAS). Uvedla to ve středu Česká televize (ČT) na základě informací Městského státního zastupitelství v Praze.

Foto: Novinky

Popelářský vůz Pražských služeb

Článek

Jedním z obžalovaných je podle televize i bývalý obchodní ředitel firmy Tomáš Kolinger. Podle vyšetřovatelů zadával zakázky společnostem, které sám skrytě ovládal. Většinovým vlastníkem PSAS je město Praha. Firma zajišťuje svoz a zpracování komunálního odpadu.

PSAS zadávaly podle vyšetřovatelů v době, kdy byl ve vedení firmy Kolinger, nevýhodné zakázky, uvedla ČT. Kolinger údajně založil několik společností, do jejichž vedení dosadil své příbuzné a známé. Právě tyto firmy pak zakázky od PSAS získaly, a poté si na splnění prací najaly jiné společnosti za nižší ceny. Jednou z firem, které Kolinger skrytě ovládal, byl podle policie Ekolion. Od PSAS získal například zakázku na zpracování plastového odpadu. Ekolion vedla Kolingerova švagrová Kateřina Korbelíková, která je také mezi obžalovanými.

Jeden z obžalovaných se dopustil trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku, řekl ČT mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Ostatní obžalovaní podle něj spáchali stejný čin ve formě pomoci. Podezřelým hrozí až deset let vězení.

Nehospodárné nakládání s penězi v PSAS odhalil podle ČT v roce 2012 hloubkový audit společnosti Deloitte Advisory. Následně PSAS ukončily spolupráci s Ekolionem. V březnu 2013 pak byl Kolinger odvolán na návrh představenstva z funkce. V roce 2014 policie provedla razii v sídle PSAS a zatkla Kolingera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám