Hlavní obsah

Za výhrůžky Pákistánu kvůli Češce zadržené s heroinem soud potvrdil přes tři roky vězení

Novinky, kub
Aktualizováno

Dvaadvacetiletý Bulhar z Plzně Nikolay Ivanov má jít definitivně na tři roky a čtyři měsíce do vězení za vyhrožování Pákistánu. Mladík chtěl podle obžaloby hrozbami teroristického útoku vynutit propuštění Češky Terezy H., která byla v lednu zadržena s devíti kilogramy heroinu na letišti v Láhauru.

BEZ KOMENTÁŘE: Nikolay Ivanov u pražského soudu za výhružky Pákistánu kvůli Češce zadržené s heroinemVideo: Novinky

 
Článek

Ivanova poslal pravomocně do vězení ve čtvrtek Vrchní soud v Praze verdiktem v odvolacím jednání, původní trest mu uložil plzeňský soud. Za hrozbu terorem mohl mladík dostat až dvanáctiletý trest, žalobce žádal pětiletý žalář.

Podle soudce odvolacího senátu Jana Sváčka je terorismus největší hrozbou současné civilizace. „V tomto smyslu musí být jednání s ním jakýmkoliv způsobem spojené postihováno podle zákona," uvedl při odůvodnění rozhodnutí.

„Pokud Pákistán během 48 hodin nepropustí Terezu, která byla zadržena s devíti kilogramy heroinu, a neposadí ji na letadlo do České republiky, tak se stanou v Pákistánu teroristické útoky. Tereza mě může kontaktovat na uvedeném telefonním čísle. Pokud mi nezavolá, že byla propuštěna, slibuji odplatu,” napsal podle obžaloby Ivanov do pákistánských médií a text ještě zveřejnil na internetu.

Ivanov: Už je pozdě

Ivanov od začátku tvrdí, že jde o nedorozumění a nenapadlo by ho, že by někdo mohl jeho hrozby myslet vážně. Sám se rovněž po činu přihlásil policii a soud ho pak poslal do vazby. [celá zpráva]

„Nezapírám, že jsem to napsal, ale celá záležitost vyzněla nakonec směšně. Kdybych Pákistán opravdu ohrozil, jistě by zasáhl. Lituji toho, ale už je pozdě,“ sdělil soudu s pomocí tlumočnice Ivanov.

Polehčující okolnosti

Mladíkovi u soudů pomohlo, že se k činu přiznal, rovněž podle znalců nemá agresivní sklony a ani schopnosti naplánovat a provést teroristický útok v zahraničí. Polehčující okolností je rovněž mládí odsouzeného, přítěží je naopak podle obžaloby naplánování činu.

Obžalovaný tvrdil, že ženu obviněnou v cizině z pašeráctví osobně zná, podle soudu se to ale nepotvrdilo. Terezu H. ze Zlínska zadrželi v Pákistánu letos v lednu, žena stále čeká na verdikt tamního soudu. Obvinění odmítá, do ciziny prý cestovala zejména kvůli modelingu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám