Hlavní obsah

Český řidič ve Francii se svíjel v bolestech, pomohli mu ostravští hasiči

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operátoři ostravských hasičů řešili v pátek brzy ráno naléhavý případ hlášený z Francie. Řidiče české spediční firmy přepadly zdravotní problémy, na tísňovou linku se ozval jeho zaměstnavatel. Díky údajům o přesné poloze auta a spolupráci s velvyslanectvím se podařilo muže najít a přepravit do nemocnice.

Foto: ZZS Praha

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnavatel řidiče se ozval na tísňovou linku kolem 3:00, muž v problémech se nacházel ve městě Brignais nedaleko Lyonu. Řidiče silně bolelo na hrudi a necítil jednu paži.

„Volající současně poskytl údaje o přesné poloze řidiče a jeho mobilní telefonní číslo. Protože v rámci mezinárodního Telefonního centra tísňového volání 112 dosud neexistuje přímý kontakt na operační středisko hasičů či jiných záchranných složek pro Francii, pracovníci hasičů se pokoušeli zkontaktovat s českým velvyslanectvím ve Francii,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Telefon v Paříži ale podle mluvčího zřejmě vzhledem k brzké hodině nikdo nezvedal. „Proto vzápětí informovali o události operační středisko generálního ředitelství hasičského sboru, které prostřednictvím českého ministerstva zahraničí zaktivovalo pracovníky velvyslanectví ČR ve Francii, a ti zařídili vyslání sanitky pro českého řidiče v bolestech,“ uvedl Kůdela.

Pomoc do Hong Kongu

Pro pracovníky operačního střediska to není první zásah mimo území Česka, loni v prosinci řešili potíže pracovníka přepravní firmy ve Švýcarsku. Operátoři za zásah obdrželi letos na jaře Zlatý záchranářský kříž za humanitární čin mimo území ČR.

Podobně pomohli nedávno také pražští operátoři českému páru v čínském Hong Kongu. Muž se jim ozval s obavou o život své partnerky, která po hádce vyhrožovala skokem z okna  domu. Záchranáři pomohli přes zastupitelský úřad. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám