Hlavní obsah

Droga, která zabíjela na Ostravsku, mohla být podle policistů z Polska

• Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Devatenáct lidí zatím obvinila policie v souvislosti s šířením nebezpečné syntetické marihuany na Ostravsku. Po požití drogy jeden člověk zemřel a 23 lidí mělo vážné zdravotní problémy. Bilanci v pátek oznámili moravskoslezští policisté, kteří zároveň potvrdili, že drogy nalezla starší žena v kontejneru a ke konečným spotřebitelům se dostaly přes jejího syna.

Záznam: TK k informacím v souvislosti s intoxikacemi syntetickými kanabinoidy v Moravskoslezském krajiVideo: ČTK

 
Článek

Policie se o případ začala zajímat 12. září, kdy po aplikaci drogy v Komenského sadech v Ostravě zemřel 32letý muž a jeho kamarád skončil ve vážném stavu v nemocnici. V následujících dnech záchranáři řešili další otravy, aktuálně policie eviduje 23 poškozených lidí.

Policisté uvedli, že všechny drogy, které způsobily vlnu otrav, pocházely z jednoho zdroje. „Nepochybujeme o tom, že šlo o drogy, které se nacházely v krabici nalezené ženou při vybírání kontejneru,“ uvedl kriminalista Radim Wita.

Podle něj šlo o ženu bez domova, která krabici plnou různých balení drogy v sáčcích s polskými nápisy našla v kontejneru a přinesla jí do chatky, kterou obývá. „Následně se k drogám dostal její syn s kamarádem, kteří je rozšířili mezi bezdomovci a osobami romského etnika,“ doplnil Wita.

Foto: Policie ČR

Balení nebezpečného syntetického kanabinoidu

Balík obsahoval celkem šest druhů syntetických drog, které jsou na seznamu zakázaných látek.

„Aktuálně je stíháno 19 pachatelů ve věku do 45 let,“ doplnil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel s tím, že jednomu z obviněných je teprve čtrnáct let a další je ve věku mladistvého, tedy zatím není plnoletý.

Kdo drogy do kontejneru vhodil, se zjistit nepodařilo. „Bylo vyhodnoceno několik stovek hodin kamerových záznamů, ale bohužel to nevíme,“ doplnil Wita.

Policie se ale podle něj domnívá, že nález souvisí s tím, že sousední Polsko, odkud balík evidentně pocházel, v srpnu uzákonilo plošný zákaz syntetických drog. Tímto způsobem se někdo mohl drog zbavit.

Hrozí i psychóza

Pozitivní na celé záležitosti je fakt, že už několik týdnů nebyl evidován nový případ otravy. „Ke všem intoxikacím, se kterými pracujeme, došlo v období od 6. do 12. září. Po tomto datu nový případ i díky masivní medializaci neevidujeme,“ dodal Wita.

Syntetické kanabinoidy se objevily v regionu počátkem září. Jde o látku, která svými účinky v mnohém připomíná marihuanu. Laboratorně vyrobená látka se promíchá se sušenými bylinkami a následně se kouří. Ještě v nedávné minulosti byly tyto látky na Ostravsku k dispozici v síti tzv. Amsterdam shopů, které ale následně policie po změně zákona a zapsání na seznam zakázaných látek uzavřela.

Po užití se objevují zdravotní obtíže jako zrychlený tep, nevolnost, zvracení, křeče. Látky vyvolávají i deprese a úzkostné stavy či sebevražedné myšlenky. Méně časté bývají infarkt, mrtvice, poškození ledvin a psychóza.

Reklama

Výběr článků

Načítám