Hlavní obsah

Kamera zachytila podezřelého ze střelby v krymské škole, když si kupoval náboje

Agentura Reuters publikovala ve čtvrtek video, na němž je zachycen hlavní podezřelý ze střelby ve škole v Kerči na Krymu Vladislav Rosljakov, jak si několik dní před útokem kupuje náboje. Při masakru zemřelo podle poslední bilance 20 lidí, sám útočník spáchal sebevraždu. Vyšetřovatelé masové vraždy nařídili vypracovat posmrtný psychologický a psychiatrický posudek na Rosljakova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila, jak si zřejmý útočník před pár dny koupil 150 nábojů do brokovniceVideo: Reuters

 
Článek

Krymský útočník ve středu ve školní jídelně odpálil podomácku zhotovenou bombu a po žácích a učitelích střílel z brokovnice. Roslajkov - student čtvrtého ročníku školy - je hlavní podezřelý.

Na záběrech ze 13. října je zachycen, jak si v obchodě kupuje 150 nábojů.

Motivy, kterého ho k činu vedly, zatím nejsou zřejmé. Vyšetřovatelé i proto nechají vypracovat psychologický posudek, oznámila ve čtvrtek agentura Interfax s odvoláním na mluvčí ruského federálního Vyšetřovacího výboru Svetlanu Petrenkovou.

V médiích a na sociálních sítích bují spekulace o osobnosti předpokládaného pachatele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Kerči uctívají památku obětí studenta, který zabíjel ve školeVideo: Reuters

Rosljakov se podle ruského listu Argumenty i fakty narodil v roce 2000. Jeho rodiče se dávno rozvedli, vychovávala jej matka, pracující v Kerči v léčebně pro onkologické pacienty. Žili spolu v pronajatém bytě. Matku podle informací ze sociálních sítí odvedli vyšetřovatelé přímo z práce v nemocnici, kde zrovna pomáhala zraněným ze školy.

Ve škole, do které nastoupil v roce 2015, se Rosljakov učil odbornosti zvané „montáž, seřizování a využívání elektrických zařízení v průmyslových a veřejných budovách”.

„Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí,” řekl již ve středu listu RBK nejmenovaný studentův známý.

Jiný známí tvrdili, že Rosljakov se skoro s nikým nebavil, vymazal si účty na sociálních sítích a zajímal se o maniaky.

„Vůbec nevypadal na vraha”

Rosljakovův otec během výslechu vyšetřovatelům řekl, že komunikace se synem byla špatná, píší noviny Izvestija s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování. Mladík podle otce o škole vůbec nehovořil, zajímal se jen o počítačové hry a zbraně. Povšiml si, že se syn s nikým nekamarádí. V dětství měl jen jednoho přítele, s kterým se ale už nestýkal. Současně otec tvrdil, že mladík byl vychovaný a nechoval se agresivně.

„Osobnost kerčského střelce se skrývá pod haldou charakteristik,” uvedla na svém webu stanice Kommersant FM, která hovořila se studentovými známými. „Vůbec nevypadal na vraha. Mladíkovi, o kterém se ve středu dozvědělo celé Rusko, bylo jen 18 let: blonďák, menšího vzrůstu a i na fotografiích se v porovnání s vrstevníky zdá být neduživý. Ale právě on si koupil zbraň a 150 nábojů, kutilsky vyrobil bombu a způsobil masakr v kerčské škole,” dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve škole na Krymu explodovala podomácku vyrobená náložVideo: Reuters

„Učil se na trojky,” zavzpomínal někdejší spolužák Andrej, podle kterého Rosljakov nepřikládal učení velkou váhu, a tak sotva mohlo vyvolat vražedný útok. „Býval veselý, normální. Taky četl knížky, například Harryho Pottera. Znal jsem ho devět tříd, ale nebyl takový, jak se tvrdí. I s učiteli normálně vycházel. Chodil taky do posilovny, zajímal se o těžkou atletiku. Byl hubený a chtěl zesílit,” dodal.

Rosljakov se prý zajímal o chemii, a proto dokázal sestavit bombu. Ale nic neobvyklého se u něj nepozorovalo, jen se skoro nekamarádil, poznamenal šéf správy Krymu Sergej Aksjonov. „Zločinec byl na místě činu sám. Zda měl společníky, zjišťuje vyšetřování. Teď je hlavní pochopit příčiny, které tuto zrůdu vedly ke zločinu. Zatím to nechápeme. Měl dobrá hodnocení. Podle ředitelky školy jej ani jednou nekárali. Prostě vždy tiše seděl, choval se vzorně,” prohlásil.

Soudě podle všeho, Rosljakov byl naprosto obyčejné dítě. Rodiče se sice rozvedli, ale to je běžné. V televizi RT sice zaznělo, že matka byla u Svědků Jehovových, ale úřady to popřely, poznamenala stanice Kommersant FM. „Obyvatelé města jej charakterizovali jako tichého a klidného kluka,” řekla Irina Kljujevová, plnící na Krymu roli dětské ombudsmanky.

Inspirace tragédií v USA?

Proč ale zrovna tento tichý, klidný kluk pečlivě naplánoval útok? Nerozstřílel lidi v afektu. Jednoznačné odpovědi chybějí, vyšetřování začíná. Mnohé ale naznačuje, že Rosljakova fascinovala tragédie v americké škole Colombine, kde v roce 1999 dva studenti zabili 13 lidí, poznamenala stanice a připomněla, že podle záběrů z kamer se student oblékl jako jeden ze střelců - a také se zastřelil ve školní knihovně jako střelci z Colombine. A také znějí četné hlasy, že Rosljakov školu a učitele tajně nenáviděl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám