Hlavní obsah

Soud zpřísnil muži trest za zákeřný útok na expřítelkyni

– Praha
Novinky, bad

Dvaačtyřicetiletý Michal Babovák stráví za zákeřný útok na bývalou přítelkyni tři roky a devět měsíců ve vězení. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud. Ten Babováka odsoudil už v lednu, po zásahu Nejvyššího soudu ale musel svůj verdikt poupravit a trest o půl roku zpřísnil.

BEZ KOMENTÁŘE: Michal Babovák u Vrchního soudu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Babovák se loni v březnu po rozchodu s přítelkyní, se kterým se nemohl vyrovnat, vkradl potají přidělaným klíčem do jejího bytu v pražských Řepích. Vzal si s sebou paralyzér, potravinářskou fólii, trychtýř, láhev vodky, červenou ponožku a masku na spaní a věci vyskládal na kuchyňský stůl. Nasadil si kuklu, vyšrouboval žárovku v pokoji a ve tmě, schovaný za skříní, čekal na příchod expřítelkyně.

Když žena po půlnoci dorazila, napadl ji Babovák s paralyzérem v ruce a nejméně desetkrát ji popálil na obličeji, krku a hrudi. Žena se ale aktivně bránila, křičela a podařilo se jí Babovákovi strhnout kuklu z obličeje, díky čemuž ho poznala. Babovák útoku poté nechal, řekl ženě, ať se podívá, co si na ni v kuchyni přichystal, a z bytu odešel.

Vinu popíral do poslední chvíle. „Vím o sobě, že jsem prudká povaha, ale v životě jsem nikomu neublížil,“ prohlásil ve středu Babovák. „Dokážu v pěti vteřinách urazit kohokoliv, ale nikdy ne fyzicky,“ upřesnil.

Zásah Nejvyššího soudu

Babovák původně dostal od městského soudu mimořádně snížený, pětiletý trest za pokus o vraždu. Ten ale na základě Babovákova odvolání později vrchní soud zmírnil na tři roky a tři měsíce, když rozhodl, že muž nemůže být souzen za pokus o vraždu, protože dobrovolně upustil od jejího dokončení, a tím zanikla trestnost činu. Babovák tak byl odsouzen za ublížení na zdraví z nedbalosti, porušení domovní svobody a krádež.

Nejvyšší soud dovolání odsouzeného zamítl a vrchnímu soudu přikázal, aby věc znovu projednal a znovu rozhodl. Nejvyšší soud totiž odmítl názor vrchního soudu, že Babovák bez přiměřených důvodů spoléhal, že útokem ženě nezpůsobí těžkou újmu na zdraví. Podle Nejvyššího soudu to vědět musel, když na ženu zaútočil paralyzérem v noci, ve tmě, v jejím bytě, kde to rozhodně nečekala. Proto soud čin překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví a o půl roku zpřísnil trest.

Napadená žena žádala po Babovákovi nemajetkovou újmu přes 900 tisíc korun. Soud jí přiznal 101 tisíc, se zbytkem ji odkázal na občanskoprávní řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám