Hlavní obsah

Mamba je stále na útěku. Uštknutá majitelka je ve vážném stavu

– Praha

Žena uštknutá mambou zelenou zůstává ve vážném stavu v nemocnici. Lékaři předpokládají, že antisérum zabralo, ale čekají, zda jed mezitím nepoškodil orgány. Mamba v domě zatím nalezena nebyla, herpetologové kontrolují tepelné zářiče.

BEZ KOMENTÁŘE: V domě v Hlubočepech hledali strážníci a policisté jedovatého hadaVideo: Novinky

 
Článek

„Žena zůstává v umělém spánku ve vážném stavu. Nějaké rozuzlení očekáváme v řádu dnů, nebude to nijak rychlé. Dá se předpokládat, že antisérum zabralo, ale druhá věc je, že antisérum neléčí případné další poškození, které jed mohl za tu dobu způsobit. To v tuto chvíli nevíme,“ řekl Novinkám mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Filip Brož.

Jed mamby je vysoce toxický, obsahuje více složek. I v případě, že se podaří pacientovi podat antisérum, není to samospasitelná léčba. V některých případech toxiny startují řadu patofyziologických dějů, například DIC, což je stav, pro který je charakteristický vznik mnohočetných krevních sraženin v cévách, což může vést k těžkému poškození orgánů a selhání jejich funkce jako následek ucpání cév. Postižená mohou být například játra, ledviny či plíce. Dochází k ischemii tkání a poté k těžkému a obtížně zastavitelnému krvácení. Může nastat extravazace (únik tekutiny mimo cévy), tkáňové destrukce, selhání ledvin. Samostatnou kapitolou postižení hadím kousnutím je nespecifická alergická reakce.

Antisérum bylo podle něj podáno správně a včas a nyní lékaři čekají, zda jed nepoškodil tělo. Záleží také na tom, v jakém je daný pacient zdravotním stavu a jestli měl předtím nějaké jiné zdravotní komplikace.

Foto: Policie ČR

Mamba, která majitelce utekla.

Mluvčí nemocnice připomněl, že VFN je na takové případy připravená a má většinu antisér proti jedům. „Držíme zásoby pro celou Českou republiku, a když se objeví kdekoliv případ třeba uštknutí, tak máme antisérum,“ konstatoval Brož.

Podle mluvčího policie Jana Rybanského se mambu zatím chytit nepodařilo. „Hada odborníci zatím nenašli, opatření zůstávají v platnosti,“ konstatoval Rybanský.

Neměla povolení

Policisté vyjeli do ulice V Bokách I v úterý po osmé hodině večer. Následně začali prověřovat i předcházející událost, kdy byla z domu v pondělí odvezena 30letá žena s podezřením na uštknutí. „Ta byla podle prvotních informací zároveň chovatelkou tohoto hada,” konstatoval mluvčí bez dalších podrobností. Okolnosti případu policisté vyšetřují.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde had utekl.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Veterinární správa ve středu uvedla, že majitelka neměla povolení k chovu jedovatého plaza, a proto podala podnět příslušné obci, aby prověřila porušení zákona.

Odborníci nepředpokládají, že teplomilný plaz dům opustil, protože venku je chladno. „Těžko říci, jak dlouho had přežije. Nečekal bych, že poleze do zimy, spíš bude hledat teplé místo v domě,“ uvedl zoolog Pavel Moucha ze ZOO Dvůr Králové.

Mamba žije v Africe, je to rychlý a útočný had. Mamba zelená loví v korunách stromů, mamba černá žije spíš v travnatých a křovinatých oblastech. Je považována za jednoho z nejrychlejších hadů. Jed mamby černé působí rychleji a antisérum proti němu nebývá běžně dostupné. Jed mamby zelené účinkuje přibližně po dvou hodinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám