Hlavní obsah

Při výbuchu domu na Prostějovsku zemřel člověk, video hasičů zachycuje zkázu po explozi

– Mostkovice • Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Jeden člověk v sobotu zemřel a dva byli zraněni při výbuchu, k němuž došlo v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku. Kvůli bezpečnosti byli evakuováni lidé ze čtyř ulic. Na videu, které v podvečer zveřejnili hasiči, je vidět, že výbuch dům silně poničil. Poškozeno bylo také několik sousedních domů.

Tragický výbuch v Mostkovicích na Prostějovsku Video: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Příčina výbuchu zatím není zcela jasná, zřejmě však šlo o výbuch plynu. Záchranáři po příjezdu ošetřili dva zraněné, kteří však nebyli přímo v domě.

„Rozsah jejich zranění byl lehký až středně závažný. Obě osoby byly po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče transportovány na traumatologickou ambulanci nemocnice v Prostějově,“ řekl Právu mluvčí olomouckých krajských záchranářů Pavel Lampa.

Další člověk, který byl nalezený v domě v místě výbuchu, zemřel. Podle Lampy mu už nebylo pomoci.

Výbuch domu na ProstějovskuVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

Kynologové následně pátrali v sutinách po případných dalších obětech. „Aktuálně je potvrzeno, že kynologové pod sutinami nenašli nikoho dalšího. Na místě pracovali čtyři kynologové a tři psi,” uvedla večer mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Poškozené domy procházel statik. Do těch, které nejsou poškozené, se jejich obyvatelé mohou pomalu vracet, uvedla mluvčí Hacsiková. Čtyři domy včetně objektu, který zničila exploze, podle ní označil statik za neobyvatelné. Pro jejich obyvatele proto bude nutné zajistit náhradní ubytování.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Tragický výbuch v Mostkovicích na Prostějovsku.

„Hasiči jsou stále na místě, provizorně plachtami zakrývají poškozené střechy," uvedla Hacsiková.

Počet poškozených domů neupřesnila. Exploze u některých z nich rozbila okna a poničila střešní krytinu. Ulice Na Valše, kde se tragédie stala, zůstává uzavřena.

Na místě pracují i kriminalisté. „Pravděpodobně se to protáhne i do zítřka. Způsobená škoda zatím nebyla vyčíslena, ale pravděpodobně bude hodně vysoká,” řekla Právu odpoledne krajská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Výbuch domu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám