Hlavní obsah

Řidička jela v obci 117 km/h a zabila chodce. Soud jí potvrdil 1,5 roku vězení

– Brno
Právo, pko

Krajský soud v Brně potvrdil ve středu trest 18 měsíců vězení devětadvacetileté řidičce Markétě Josefíkové za nehodu, při které ve vysoké rychlosti srazila a zabila chodce ve Slušovicích. Za nehodu z loňského srpna ji tak čeká nástup do vězení. Obžalovaná k tomu musí pozůstalým zaplatit 2,5 miliónu odškodné.

BEZ KOMENTÁŘE: Markéta Josefíková u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K nehodě došlo loni v polovině srpna ve Slušovicích na Zlínsku. Josefíková jela v obci rychlostí 117 kilometrů v hodině a při projíždění nepřehledné zatáčky srazila přecházejícího chodce. Muž střet bohužel nepřežil.

V místě nehody vede čtyřproudá silnice, která byla velkoryse do Slušovic směrem od Zlína postavena za minulého režimu. Několik desítek metrů za cedulí označující začátek Slušovic je rychlost upravena na 70 km/h.

„Jela jsem tudy poprvé a zdálo se mi to tam být přehledné. Jela jsem stejně rychle jako ostatní auta, nezdálo se mi, že bych jela nějak neúměrně. Myslela jsem, že jedu devadesátkou,“ hájila se tichým hlasem Josefíková.

„Nevšimla jsem si cedule vyznačující začátek obce, prostě ostatní auta taky jela tak rychle,“ opakovala mladá žena a přiznala, že pozůstalým po sraženém muži zatím žádné peníze neposlala.

„Měla by být potrestána jen podmíněným trestem,“ horoval její advokát.

Její výmluvy neudělaly na odvolací soud žádný dojem. „Okolnosti případu vylučují podmínění odložení trestu. Způsobila fatální následek, v obci jela rychlostí 117 kilometrů v hodině. Uložený trest vnímáme spíše jako nepřiměřeně mírný, státní zástupce se ale neodvolal, a proto jsme nemohli zasáhnout,“ konstatoval soudce Josef Teplý. Žena kromě vězení a platby odškodného nesmí dalších šest let sednout za volant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám