Hlavní obsah

Trest za nenávistný komentář pod fotkou prvňáčků: podmínka a pokuta 20 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na 1,5 roku a pokutu 20 tisíc určil soud 26leté ženě z Tachovska za to, že napsala nenávistný komentář pod fotografii prvňáčků různých národností z teplické základní školy. Uvedla to v pátek Česká televize. Soudkyně Michaela Řezníčková rozhodla už v pondělí trestním příkazem, nová je informace o konkrétní podobě trestu. Verdikt není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Romana L. v komentáři na sociální síti pod fotkou dětí ze Základní školy Plynárenská v teplických Proseticích, kam chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti, použila slůvko „rovnou“ a k tomu přidala obrázek pistole.

Její nevraživý komentář se objevil mezi mnoha dalšími pod fotografií žáků první třídy, kterou loni na podzim zveřejnil na internetových stránkách regionální deník a odkud ji pak řada lidí sdílela na sociálních sítích.

Původně policisté s posvěcením dozorujícího státního zástupce případ uzavřeli jako přestupek a spis odevzdali správnímu orgánu k vyřízení. Do případu se ale podle informací Práva vložil Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a po jeho námitkách příslušný žalobce rozhodnutí o odevzdání pro přestupek zrušil a případ vrátil zpět do přípravného řízení. Policisté poté Romanu L. obvinili ze dvou trestných činů.

Chování přičítala alkoholu

Jak Právo zjistilo, obviněná žena u výslechu uvedla, že jednala nerozvážně. Své chování přičítala alkoholu. „V té době jsem pila v hospodě. Na fotku jsem narazila na Facebooku, byla u ní spousta komentářů. Tak jsem tam také jeden nepatřičný napsala. Šlo o nevhodný humor, nemyslela jsem tím nic zlého ani rasistického,“ řekla policistům.

Podle svých slov si druhý den uvědomila, jakou hloupost udělala, a chtěla svůj příspěvek smazat. Už ho tam ale nenašla.

Reklama

Výběr článků

Načítám