Hlavní obsah

Zabarikádovaný muž, který v Ostravě sestrojil bombu, je nepříčetný

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Pětačtyřicetiletý muž, který na konci letošního května hrozil výbuchem domu v Ostravě, nebude za své činy pykat. Podle znalců je totiž nepříčetný, policisté proto vyšetřování případu odložili.

Sanitka odváží do nemocnice postřeleného pachateleVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

K události došlo 30. května dopoledne. Muž slovenské národnosti se tehdy zabarikádoval v jednom z rodinných domů v Ostravě-Porubě. U sebe měl nelegálně drženou zbraň, kterou hrozil policistům, a vyhrožoval výbuchem nástražného výbušného systému. Při zákroku jej policisté zranili do nohy. „Muž byl ozbrojený šestiranným revolverem schopným střelby,“ potvrdil na pondělním brífinku ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Současně uvedl, že po delším zkoumání bylo také zjištěno, že muž měl v domě skutečně umístěn nástražný výbušný systém. „Ten sice nevykazoval hodnoty toho, že by mohl rozbořit celý dům, nicméně jeho zapojení, umístění a jeho podoba splňovala podle zákona všechna kritéria, aby ho policisté brali za pravý nástražný výbušný systém,“ řekl. Nástražný systém přitom popsal jako nálože s přívodem energie.

Policisté ho postřelili

Útočník, který hrozil revolverem a výbuchem, skončil hned po zásahu v péči lékařů. Nejprve kvůli zranění na noze, které mu způsobili zasahující policisté. Později ale přešel do péče psychiatrů a psychologů.

„Posudek, který jsme dostali, hovoří o tom, že pachatel není schopen ovládat svoje jednání, v podstatě není schopen si ani uvědomit obsah trestního řízení, a proto byl prohlášen za nepříčetného. Celé vyšetřování tak bylo odloženo, v současné době je muž umístěn v psychiatrické léčebně,“ sdělil Kužel a odmítl spekulace, že by muž pracoval v minulosti u Policie ČR.

Na dotaz, zda nebyl pachatel kdysi zaměstnán u slovenské policie, krajský policejní ředitel odpověděl: „Bez komentáře.“

V době zásahu měli policisté také podezření, že v domě je i nebezpečná chemikálie. Takovou informaci ale vyšetřování naštěstí nepotvrdilo. „Byla tam neškodná chemikálie, která vyvolala kouř a možná trochu hluku, ale nebyla zdraví nebezpečná,“ ujistil Kužel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám