Hlavní obsah

Erotické fotky i peníze posílala důvěřivá žena internetovým podvodníkům

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

O peníze i iluze připravili podvodníci starší ženu z Přerovska. Ta se v posledním půl roce seznámila prostřednictvím sociální sítě nebo mobilu s lidmi, kteří jí slibovali vztah nebo výhru peněz. Ani jednoho se nedočkala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

V prvním případě žena uvěřila neznámému cizinci, se kterým komunikovala anglicky. Pachatel podle policie vystupoval pod smyšleným jménem.

„Sděloval jí informace ze svého soukromí a po nějaké době ji požádal o zaslání intimních fotografií, které mu žena poslala i přes to, že muže nikdy neviděla,“ řekla Právu v pátek policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Podvodník podle ní na ženu citově působil a loudil peníze na léčbu jeho údajně těžce nemocné dcery, na zakoupení letenky nebo složení kauce, která měla sloužit k jeho propuštění, když byl údajně zadržený rakouskou policií.

Fotky smazala a zablokovala účet

„Od prosince až do června z oklamané ženy tímto způsobem vyloudil v různých částkách necelých 114 tisíc korun, které zasílala na různé účty v zahraničí,“ upřesnila mluvčí.

Značné rozčarování pro podvodníka přišlo v červnu, když chtěl dalších 2500 eur, ale žena to odmítla. „Začal jí vyhrožovat a vydírat zveřejněním jejích fotografií na sociálních sítích,“ sdělila mluvčí s tím, že cizinec nakonec fotografie skutečně zveřejnil.

„Poškozená je vzápětí smazala, nechala zablokovat u provozovatele sítě jeho účet a přestala s ním komunikovat. Asi po měsíci a půl ji opět kontaktoval a chtěl se znovu přátelit. Na to už poškozená nepřistoupila a celou věc oznámila na policii,“ uvedla Zajícová.

Výhry se asi nedočká

Pro ženu to letos nebyla první podobná zkušenost. Jiný podvodník z ciziny ji kontaktoval rovněž v únoru přes mobilní aplikaci. Poslal jí oznámení, ve kterém tvrdil, že vyhrála částku 750 tisíc amerických dolarů (16,5 miliónu korun). Převzetí výhry ale bylo podmíněno uhrazením poplatku v přepočtu zhruba 4400 korun na jméno člověka z USA.

Po zaslání peněz se neznámý pachatel začal dožadovat dalších 33 tisíc korun. Důvěřivá žena jeho žádosti vyhověla a i tuto požadovanou částku zaslala. „Dosud se však výhry nedočkala a zřejmě ani nedočká,“ poznamenala mluvčí.

Policie první z případů vyšetřuje jako podvod a vydírání, druhý jako podvod. Zároveň vyzvala veřejnost k obezřetnosti při seznamování se na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám