Hlavní obsah

Celníci zveřejnili video ze zatýkání podezřelých z krácení daní, zabavili luxusní auta a milióny

Novinky, kub
Aktualizováno

Osm lidí a pět firem podezřelých z organizovaného krácení daní a praní špinavých peněz obvinili v minulých dnech kriminalisté z protimafiánského útvaru. Škodu vyčíslili na 70 miliónů korun. Skupina podle vyšetřovatelů švindlovala formou předstíraných obchodů s automobilovými díly.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatýkání v případu rozsáhlého krácení daníVideo: Celní správa ČR

 
Článek

Na případu pracovali kriminalisté z olomoucké pobočky Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), trestná činnost se podle nich odehrávala od března roku 2017 do letošního dubna.

Obvinění se podle nich snažili vyhnout daním spojeným s nákupem zboží v cizině a jeho následným prodejem v Česku. Údajně kvůli tomu vznikly firmy zapojené do účelových řetězců, ve kterých se odehrávaly předstírané nákupy.

Foto: Celní správa ČR

Policie obvinila osm lidí z krácení daní se škodou za 70 miliónů korun

„V těchto společnostech měli v pozicích jednatelů působit tzv. bílí koně. Společnosti však fakticky ovládaly obviněné fyzické osoby, které měly mít jasně stanovené kompetence a rozdělené úkoly s cílem soustavně a systematicky krátit DPH a neoprávněně se obohacovat,“ sdělil v úterý mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Čtyři obviněné poslal soud do vazby

Policie s celníky provedli v Praze a ve Středočeském kraji šestnáct domovních prohlídek a dalších prostor a zabavili pět miliónů korun v bankovkách, vozidla Ferrari a BMW a devět luxusních hodinek v hodnotě několika stovek tisíc korun. Na bankovních účtech pak našli zhruba 40 miliónů korun.

Policisté skupinu a firmy obvinili z zkrácení daně, účasti na organizované zločinecké skupině a praní špinavých peněz.

Foto: Celní správa ČR

Policie obvinila osm lidí z krácení daní se škodou za 70 miliónů korun

„Prozatím zadokumentovaná škoda činí podle závěrů kriminalistů téměř 70 miliónů korun. Čtyři obviněné vzal soudce do vazby. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na deset let,“ upřesnil Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám