Hlavní obsah

Na Plzeňsku hořely hektary lesa

– Pňovany • Aktualizováno
Právo, Novinky, zaš, kub

S rozsáhlým požárem lesa od úterního odpoledne bojovali hasiči v Pňovanech na severním Plzeňsku. Před 14. hodinou byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu, po dvou hodinách se oheň přestal šířit. České dráhy kvůli hašení dočasně zastavily vlaky mezi Plzní a Stříbrem. Jde o největší letošní požár lesa v Plzeňském kraji, likvidovalo ho až 130 hasičů.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči likvidují rozsáhlý požár na Plzeňsku

Článek

Oheň podle mluvčího hasičů Petra Poncara řádil na třech místech podél železniční trati. Jedno z ohnisek se nacházelo zhruba půl kilometru od pňovanského nádraží. Požár zaměstnal desítky profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů ve více než dvaceti jednotkách.

Poncar kolem 16. hodiny uvedl, že na dvou místech se přestal oheň šířit a na třetím stále hoří plamenem. „Z větší části je požár pod kontrolou, ale nikoliv uhašen,” sdělil.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči likvidují rozáhlý požár na Plzeňsku

Oheň podle něj mířil od lesa za nádražím v Pňovanech na Stříbro. „Nejedná se už o plamenné hoření, ale doutná to do země,” upřesnil mluvčí. Hasiči proto prolévají podloží lesa co nejhlouběji, aby nevzplály kořeny stromů, což potrvá celou noc a zřejmě až do středy.

„Dlouhou dobu se to bude muset hlídat a ve spolupráci s majitelem lesa kontrolovat. Velitel zásahu stanoví délku dohledu," sdělil Poncar s tím, že příčina požáru zatím není známa.

Poncar během odpoledne popsal, že plameny se objevily uvnitř v lesích, vždy zhruba 200 až 300 metrů od tratě. „Je to přízemní požár, maximálně se chytají menší stromky, do korun nám to ale neuteklo,” sdělil kolem 15:30.

„Dvě lokality mají zhruba jeden a půl hektaru. Třetí je menší. Plamenné hoření jsme dostali pod kontrolu. Byla aktivována letecká hasičská služba,“ řekl Právu mluvčí s tím, že na místo zasahoval policejní vrtulník a letoun letecké hasičské služby.

Foto: HZS Plzeňského kraje, Právo

Hasiči likvidují rozsáhlý požár lesa na Plzeňsku

Právě kvůli leteckému hašení bylo nutné vyřadit z provozu elektrickou trakci na hlavní trati z Plzně na Cheb a do Německa. České dráhy uvedly, že odpolední pendolino z Chebu do Prahy jede odklonem přes Ústí nad Labem a v Praze lze počítat až s jeho hodinovým zpožděním.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči likvidují rozsáhlý požár lesa na Plzeňsku

Mezi stanicemi Stříbro a Plzeň-hlavní nádraží zavedly dráhy náhradní autobusovou dopravu. Provoz mezi stanicemi Pňovany a Vranov u Stříbra je povolen pouze s motorovými lokomotivami.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči likvidují rozsáhlý požár na Plzeňsku

Několik jednotek hasičů bojuje s požárem také na Berounsku, kde u obce Chodouň hoří les ve špatně dostupném terénu. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu a s likvidací požáru pomáhá vojenský vrtulník. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám