Hlavní obsah

Dvanáctkrát trestaný řidič kamiónu, který pod vlivem drog vysypal náklad, dostal 18 měsíců

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotovou spoušť za sebou zanechal zdrogovaný řidič kamiónu Pavel Suk loni začátkem července na dálnici D1 na Vysočině. Sjel mimo dálnici a toho, že se mu z návěsu vysypal náklad, si nevšiml. Ujel dalších 30 kilometrů s poškozeným návěsem, který ohrožoval další řidiče. Krajský soud v Brně jej poslal na 18 měsíců do vězení a na dalších šest let mu zakázal řídit.

Foto: Policie ČR

Vysypané palety s krabicovým vínem

Článek

Rozházené značky, vysypané palety s vínem na dálnici, jízda skrz dvě zúžení dálnice s troskami návěsu výrazně vyčnívajícími mimo kamión, to byl účet jízdy devětačtyřicetiletého řidiče vezoucího krabicové víno z Maďarska.

Poté, co jej policisté konečně zastavili u Jihlavy, odmítl lékařské vyšetření, přestože podle policejního testu byl pod vlivem amfetaminu a metamfetaminu. Policisté po jeho jízdě museli dokonce dálnici na asi dvě hodiny zavřít, aby rozsypané krabice s vínem odklidili.

Případ doputoval na stůl Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou, který se nad dvanáctkrát trestaným řidičem, jenž se svého řádění na dálnici navíc dopustil v podmínce, slitoval a potrestal jej pouze dalším podmíněným trestem a zákazem řízení.

Řidič svou vinu popíral

Proti trestu se odvolal nejen státní zástupce, ale i řidič kamiónu. Ten svou vinu popíral a tvrdil, že žádnou lékařskou prohlídku neodmítl, že s policisty spolupracoval, a pokud snad byl drogami ovlivněný, tak jen proto, že to bylo způsobeno jeho přepadením v Maďarsku nebo že snad drogy byly v občerstvení, které si zakoupil.

Odvolání dostal na stůl senát brněnského soudu v čele s Alešem Flídrem. Ten upozornil, že Sukovy stesky na neprofesionální postup policistů ani jeho další námitky nemají žádné opodstatnění v důkazech.

Potrestání podmínkou nelze akceptovat

„Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána. Odvolací soud neshledal žádnou protizákonnost na postupu zasahujících policistů ani nevyvstaly pochyby o naplnění všech zákonných znaků skutkové podstaty trestného činu ohrožení z nedbalosti,“ zdůraznil Flídr.

Foto: Policie ČR

Vysypané palety s krabicovým vínem

Soudci jasně konstatovali, že potrestání takového řidiče jen podmínkou rozhodně nelze akceptovat. „Dosavadní život obžalovaného a okolnosti případu, kdy se řidič dopustil trestné činnosti na frekventované dálnici a vystavil tak přímému ohrožení životy i zdraví ostatních účastníků silničního provozu, neumožňují podmíněné odložení výkonu trestu. Předchozí tresty neměly na obžalovaného žádoucí účinek,“ vysvětlil Flídr, proč senát poslal muže za mříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám