Hlavní obsah

Nevěděli jsme, na co to mají, hájí se Vietnamci, kteří výrobcům drog dodávali chemikálie

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Prodávali jsme zájemcům jen volně dostupné chemikálie, co s nimi dál dělali, nebyla naše starost. Tak se ve čtvrtek před Krajským soudem v Plzni hájila trojice Vietnamců, kteří podle státní zástupkyně Věry Brázdové několik let dodávali suroviny do velkokapacitních varen pervitinu po celé ČR. Za pomoc ke zločinu nedovolená výroba a nakládání s omamnými látkami jim hrozí až 12 let vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní Vietnamci před soudem

Článek

Všichni obžalovaní tvrdí, že byli pouhými zaměstnanci firmy obchodující s produkty, které jsou volně prodejné na trhu. „Obvinění je účelové. To, že někomu prodáte chemikálie, nelze považovat za trestný čin. Neměli jsme žádnou povinnost zjišťovat, k čemu zboží zákazník potřebuje,“ vypovídali u soudu cizinci jako přes kopírák. Na doplňující otázky předsedy senátu ale odmítli odpovídat.

„Od počátku roku 2014 do dubna loňského roku ve vzájemné spolupráci a spolupráci s dalšími osobami asijského původu distribuovali ve velkém chemické látky a věci zneužívané k výrobě metamfetaminu do varen, které produkovaly stovky kilogramů pervitinu. Jednalo se například o kyselinu chlorovodíkovou, aceton, červený fosfor, jod, ale také varné laboratorní sklo nebo drtičky léků či zařízení pro vzduchotechniku,“ uvedla Brázdová.

Produkty do mrtvých schránek

Trojici zadrželi detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) loni na jaře v rámci akce s krycím názvem Kiwi. „Z hlediska rozsahu, charakteru a dopadů na nelegální drogové trhy na našem území se jedná o jednu z nejvýznamnějších realizací posledních deseti let,“ řekl tehdy ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Podle něho tato zločinecká síť stála v té době za provozem prakticky všech velkoobjemových laboratoří na výrobu metamfetaminu napříč celou Českou republikou.

Chemické látky měli obžalovaní ukrývat do mrtvých schránek v bytech v běžné zástavbě. „Aktivně spolupracovali s oficiálními firmami specializujícími se na obchodování s chemickými látkami. Byli rovněž napojeni na nelegální dovozce léků s obsahem pseudoefedrinu z Polska a červeného fosforu z Itálie,“ doplnil Frydrych.

Soudní jednání bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám