Hlavní obsah

Na Kokořínsku hořel les, hasičům pomáhal vrtulník

• Aktualizováno

S rozsáhlým lesním požárem bojovali hasiči na Kokořínsku. Hořelo v nepřístupném terénu poblíž Nosálova. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu. Kolem 13. hodiny se podařilo požár lokalizovat, na místě však stále zůstávalo 20 jednotek. Po šestnácté hodině snížili hasiči poplach na nejnižší stupeň a požár dohasili.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

Hořet začalo na ploše 100 krát 100 metrů ve špatně přístupném terénu poblíž Nosálova na Kokořínsku. Tedy v oblasti, která spadá pod Chráněnou krajinnou oblast Kokořínsko.

„Byl vyhlášen zvláštní (nejvyšší) stupeň požárního poplachu. Na místě zasahují jednotky hasičů ze Středočeského i Libereckého kraje, poslali jsme tam vše, co jsme mohli,” řekla po poledni Novinkám mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

Požár se šířil i díky suchu a větru. Hasičům pomáhal také policejní vrtulník s bambi vakem, ale po 13. hodině byl odvolán, protože se hasičům podařilo požár lokalizovat.

Vodu dováží hasiči kyvadlově v cisternách a prolévají půdu, aby se požár nešířil.

Kolem 18:30 už hasiči pouze prolévali zbylá doutnající ložiska vodou a chystali se na předání požářiště správci CHKO Kokořínsko. „Ti si to dohlídají do rána a v případě rozvoje požáru by nás znovu zavolali,” sdělila Kereková.

Jak požár vznikl, zatím není jasné. „Jednou z pravděpodobných příčin je rozdělávání ohně,” uvedla Kereková. Dodala, že hmotnou škodu budou hasiči teprve vyčíslovat ve spolupráci se správci chráněné krajinné oblasti.

Podle starostky Nosálova Lenky Střihavkové se požár týkal pouze lesního porostu a neohrožoval zástavbu. „Je to mezi lokalitou Na Fučíkovském a obcí Příbohy, tam je to celé zalesněné,” řekla ČTK starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám