Hlavní obsah

Nikdy jsem ji nechtěl zabít, hájil se u soudu muž, který pobodal expřítelkyni

Právo, Pavel Karban

Se slzami v očích přišel ve středu odpoledne ke Krajskému soudu v Ostravě 33letý Zdeněk Hanko, který je obžalovaný z pokusu o vraždu své 22leté expřítelkyně. Tu pobodal loni v opilosti při hádce na ubytovně v Novém Jičíně poté, co se rozhodla od něj odejít. Ženy se zastal jiný, tehdy 46letý muž, i jeho ale Hanko dvakrát bodl. Jen shodou šťastných náhod ani jeden z napadených nezemřel.

Mluvčí Krajského soudu v Ostravě k případu obžalovanéhoVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Hanko žil s přítelkyní asi šest let, závěr jejich vztahu byl ale podle jeho slov divoký a špatný.

„Byl tam alkohol, automaty, nadávky,“ přiznal obžalovaný před soudem s tím, že asi týden před incidentem od něj žena odešla. „Nebral jsem to jako definitivní, už jsme se předtím párkrát rozešli,“ líčil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Zdeněk Hanko u soudu

Loni 21. října odpoledne si Hankova expřítelkyně přišla v doprovodu sestry a jejího partnera pro věci do bytu. Než s nimi však stačila odejít, začala hádka, která vyústila v útok. Podle obžaloby vytáhl opilý Hanko na ženu nůž, ta se dala na útěk, ale agresor ji dostihl na chodbě domu, povalil na zem a párkrát ji bodl do zad.

Napadené se zastal jeden ze svědků útoku, toho ale obžalovaný bodl dvakrát do břicha. Pak opět zaútočil na bývalou partnerku, ale tu už naštěstí znovu nezranil. Nakonec útočníka odzbrojil další muž.

Na nic si prý nepamatuje

Hanko u soudu tvrdil, že si celou událost nepamatuje. „Nemůžu říct, že se to nestalo, když si přečtu výpovědi svědků,“ poukázal s tím, že si pamatuje věci do určité chvíle, a pak už nic. „Stojím v kuchyni, řev, kravál z mojí strany i ze strany poškozených,“ popisoval, co posledního se mu vybavuje.

Kde vzal nůž, obžalovaný nevěděl. „Pamatuju si až to, jak mi policista klečí na hlavě,“ vzpomínal a dodal, že když mu policisté řekli, co udělal, byl v šoku. „Nikdy bych ji nezabil, protože ji miluji. Nehodlal jsem ji zabít,“ hájil se před soudem a dodal, že pokud by chtěl někoho usmrtit, tak by ho bodl do krku.

Hanko byl už v minulosti trestán za majetkovou činnost i řízení v opilosti. Přiznal i problémy s alkoholem. „Od smrti matky v říjnu 2016 jsem začal víc pít,“ potvrdil.

K soudu dorazila i Hankova expřítelkyně. Před zahájením hlavního líčení se ale nechtěla k napadení vracet.

Za pokus o vraždu a těžké ublížení na zdraví hrozí obžalovanému 10 až 18 let ve vězení. Soud bude pokračovat výslechy svědků a znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám