Hlavní obsah

Bylo to na hranici zástavy oběhu, popsal u soudu lékař stav pacienta, kterého měl příbuzný odpojit od přístrojů

Právo, ape

Zástava dechu, neměřitelný tlak a téměř zástava krevního oběhu, popsal stav pacienta před soudem lékař z ústecké Masarykovy nemocnice, který sloužil na jednotce intenzivní péče. Tam měl loni na jaře svého příbuzného odpojit od přístrojů 38letý František Rajz. Ten se nyní zpovídá před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem z pokusu o vraždu. Obžalovanému, který je stíhán na svobodě, hrozí až 20 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný František Rajz u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Čin se měl stát loni 22. dubna odpoledne na jednotce JIP ústecké nemocnice. Rajzův příbuzný tam ležel po nehodě, která se stala 4. dubna u obchodního centra v Trmicích nedaleko Ústí nad Labem. Utrpěl mimo jiné zlomeniny obratlů a byl nepohyblivý a nemohl ani mluvit.

Podle obžaloby Rajz vypnul tlačítko start/stop lineárního dávkovače noradrenalinu, uzavřel tlačky infuzních setů dávkujících roztok antibiotik a roztok minerálních látek, které společně s umělou ventilací udržovaly základní životní funkce poškozeného.

Přerušení přívodu léčiv způsobilo podle obžaloby rychlý pokles krevního tlaku a snížení srdeční frekvence se snížením průtoku okysličené krve životně důležitými orgány. Poškozenému tak měla hrozit srdeční zástava s těžkým poškozením mozku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný měl svého příbuzného, který ležel v nemocnici odpojit od přístrojů

„Přišla ke mně sestra, že u pacienta náhle poklesl puls. Prý předtím někdo z návštěv narychlo opustil box. Na ventilátoru byla zástava dechu, okamžitě jsme přepnuli na řízenou ventilaci. Měl neměřitelný tlak, bylo to v podstatě na hranici zástavy oběhu,“ popsal u soudu událost sloužící lékař. Z jeho výpovědi vyplynulo, že nebyl vypnut jen dávkovač noradrenalinu, ale i další dávkující jiné léky.

Rajz před soudem odmítl vypovídat. V dřívější výpovědi uvedl, že chtěl příbuznému pomoci, už prý kolaboval. Podle psychologů jsou jeho intelektové schopnosti slabé a odpovídají výraznému podprůměru až lehké mozkové retardaci.

Jednání bude pokračovat ve středu výslechem svědkyně, která byla s Rajzem v nemocnici. Kvůli tomu, že je na Slovensku a nemůže k soudu dorazit, bude výslech pomocí videokonference. Poté by již mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám