Hlavní obsah

Býci ve vrstvě trusu, uhynulá zvířata. V chovu na severu Moravy panovaly otřesné podmínky

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Vážné týrání skotu v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku prošetřuje Krajská veterinární správa v Moravskoslezském kraji (KVS). Chovatel měl podle veterinářů péči o zvířata zanedbávat vážným a dlouhodobým narušováním zdravotního a výživného stavu skotu. Případem se už zabývá také policie.

Foto: Státní veterinární správa, .

Zvířata neměla přístup k napájecí vodě.

Článek

Podnět k řešení týrání krav dali veterinářům úředníci magistrátu z Frýdku-Místku. KVS provedla u chovatele kontrolu koncem června a vážné prohřešky při zanedbávání péče o skot potvrdila.

„Inspektoři objevili v chovu sedm žírných býků (býci chovaní na maso – pozn. red.) v hluboké vrstvě trusu, která znemožňovala zvířatům jakýkoli pohyb. Zvířata byla chována v naprosto nevyhovujících podmínkách, stála ve vysoké vrstvě měkkého hnoje silně znečištěna výkaly, vykazovala známky slabosti a vyčerpání a některá nebyla téměř schopna pohybu,“ popsal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Pokuta až půl miliónu

Dodal, že veterináři zároveň objevili tělo uhynulého býka, které bylo značně vyhublé, i kostru dalšího kusu skotu. „Zvířata neměla přístup k napájecí vodě, proto inspektoři ihned doplnili nádobu, aby se zvířata mohla napít,“ popsal s tím, že veterinární inspektoři, kteří byli na místě přítomni, sdělili, že tak nevhodné podmínky v chovu už dlouho neviděli.

Foto: Státní veterinární správa, .

Chovatel měl svůj dobytek týrat

KVS dala návrh na odebrání zvířat od chovatele a jejich umístění do náhradní péče. „Podle výpisu z integrovaného zemědělského registru zvířat má chovatel přihlášeno 19 kusů skotu, kontrola však objevila jen sedm živých zvířat a dvě uhynulá těla,“ sdělil Vorlíček a doplnil, že zvířata byla dočasně přemístěna do venkovní ohrady vystlané suchou slámou, kde mají přístup ke krmivu i vodě. Chov budou veterinární inspektoři dozorovat.

Kromě obvinění z týrání zvířat hrozí nyní chovateli také pokuta až do výše půl miliónu korun. Uložit mu ji může obec s rozšířenou působností, kterou je Frýdek-Místek. „Chovatel je navíc příjemcem dotací, to znamená, že bude následně při řešení celé problematiky rovněž zahájena kontrola podmíněnosti,“ upozornil mluvčí Státní veterinární správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám