Hlavní obsah

Aktivisté z centra Klinika nemusí platit za neoprávněné užívání nemovitosti, rozhodl soud

Novinky, ČTK, Kryštof Zelený
Praha
Aktualizováno

Aktivisté z pražského centra Klinika nemusejí platit 360 tisíc korun za to, že podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových neoprávněně užívali nemovitost. Rozhodl o tom ve středu Městský soud v Praze. Stát tak neuspěl s odvoláním.

Foto: Lucie Plesníková, Novinky

Autonomní sociální centrum Klinika

Článek

Obvodní soud loni žalobu státu zamítl s tím, že nejde o bezdůvodné obohacení. Proti tomu se úřad odvolal.

Zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) novinářům po skončení jednání řekl, že zváží možnost podání dovolání k Nejvyššímu soudu. „Žalovaní jsou v prostorách bez právního důvodu, bez nájemní smlouvy. Tyto prostory v inkriminovaném období užívali, a proto jsme byli povinni ve smyslu zákona o majetku České republiky vymáhat podle nás oprávněnou náhradu za bezesmluvní užívání,” připomněl.

Právní zástupce Virtové Pavel Uhl naopak rozhodnutí soudu vítá. „Domnívám se, že je v pořádku, protože soud nastavil ÚZSVM určité mantinely, aby nemohl bezdůvodně šikanovat naše klienty,” řekl novinářům. Centrum podle něj slouží ku prospěchu veřejnosti a nevytváří žádný zisk. Obohatit se tak nijak nemohlo.

Skončila jim smlouva

Stát požadoval peníze za období od začátku března 2016 - kdy Klinice skončila smlouva o roční bezplatné výpůjčce objektu v Jeseniově ulici - do začátku října téhož roku, kdy nemovitost od státu získala Správa železniční dopravní cesty. Klinika tehdy za užívání budovy a pozemku neplatila nájemné, podle předchozí dohody ale hradila tisícikorunu denně.

Soudy loni rozhodly, že aktivisté musí objekt vyklidit a uvolnit. Vykonatelnost rozhodnutí ale následně dočasně odložil Nejvyšší soud, takže Klinika dál funguje. Pořádá přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy, zaměřuje se také na pomoc migrantům.

V pražském sociálním centru Klinika byla nahlášena bomba, aktivisté odmítli odejítVideo: Novinky

V minulosti se stala terčem útoku žhářů zřejmě ze strany extremistů, policie však případ odložila kvůli nedostatku důkazů. V červnu podal starosta Prahy 3 Alexandr Bellu trestní oznámení kvůli údajnému znásilnění dvou žen, kterého se měl dopustit jeden z aktivistů v centru. Policie případ vyšetřuje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

SŽDC odmítla kompromis s Klinikou

Půlhodinové čtvrteční setkání náměstka ředitele státní Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) se zástupci Autonomního sociálního centra Klinika nesblížilo...

Výběr článků

Načítám