Hlavní obsah

Matkovrah půjde definitivně na 14 let za mříže

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nenapravitelný zloděj a alkoholik Zdeněk Záhorka (39) z Hradce Králové se v úterý u odvolacího řízení nedomohl nižšího trestu za svůj nejtěžší zločin, vraždu 66leté matky. Podle pražského vrchního soudu si muž nezaslouží nižší než 14letý trest, neboť vztáhl ruku na bezbrannou důchodkyni, která navíc dlouhodobě živila nejen jeho, ale i jeho děti.

Článek

K tragické události došlo loni v červnu za dveřmi bytu Záhorkových rodičů v Hradci Králové, kde společně bydleli. Podle rozsudku stačil muž, který nepracoval a byl v částečném invalidním důchodu, v osudný den po barech vypít dvě láhve whisky. Odpoledne přišel domů a usnul. Zhruba okolo 18 hodin ho vzbudila matka a začala mu vyčítat jeho způsob života.

"Obžalovaný ji napadl nejprve slovně v domnění, že mu roztrhala fotoalbum. Poté ji uchopil za krk, povalil na zem a rdousil do té doby, dokud jevila známky života," uvedli soudci při rozsudku.

Záhorka se k činu sám přiznal a rovněž nezapíral, že zavražděné matce následně odcizil výběrovou kartu do bankomatu. Za získané peníze se pak ještě asi dva dny opíjel než se sám vydal na policii.

Soudce nedojal

Záhorkův advokát dnes žádal soudce o nižší trest pro svého klienta. Odůvodnil to tím, že obžalovaný zcela spolupracoval s vyšetřovacími orgány a navíc svého činu litoval. "Nic nemůže ospravedlnit čin, který jsem spáchal, půjde to se mnou celý život. Kdyby moje smrt mohla vrátit mojí matce život, tak nebudu váhat," řekl dnes.

Na druhou stranu však nemálo skutečností svědčí proti němu a podporují verzi, že tento hrdelní čin byl vlastně vyústěním Záhorkovy zločinecké kariéry. Záhorka byl totiž v minulosti několikrát odsouzen za majetkové delikty. Okrádal společnosti i jednotlivce, zpronevěřil jejich majetek, vyloupil kancelář firmy. Vraždu navíc spáchal při podmíněném propuštění z vězení, o které se značnou měrou zasadila právě jeho matka. Podle svědků rovněž v minulosti podváděl i ji, když rozprodával elektroniku z bytu.

Záhorka stráví ve vězení celkem téměř patnáct let, neboť si bude muset odpykat i trest, který se mu přeměnil z podmíněného. Následně se musí podrobit protialkoholnímu léčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám