Hlavní obsah

Smrt Čecha v Bulharsku opět zaměstnává detektivy

Právo, aje, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud nevyřešenou, téměř deset let starou vraždou českého podnikatele ve stavebnictví Libora Mirovského se opět zabývají čeští detektivové i žalobci. Muž byl zabit v roce 2009 pěti výstřely do zad poblíž bulharského hlavního města Sofie. V centru zájmu policie je znovu stejně jako na začátku vyšetřování česko-bulharský podnikatel a bývalý obchodní partner oběti Nikola Molčan.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Bulharské soudy obnovily vyšetřování této vraždy již v roce 2015. Letos v dubnu pak Městská prokuratura hlavního města Sofie požádala podle Lidových novin o součinnost pražské detektivy a žalobce ohledně výslechu potřebných svědků. Molčan je v současnosti kvůli vraždě trestně stíhán, jakékoliv obvinění ale odmítá.

Jako o možném vrahovi se o něm začalo mluvit ihned po vraždě v roce 2009. Tehdy jej kvůli podezření z podílu na Mirovského smrti zatkla bulharská policie. Po dvou týdnech vězení jej však soud pro nedostatek důkazů pustil na svobodu.

Už v té době se ale detektivové tehdejšího českého protimafiánského útvaru (ÚOOZ) dostali k Molčanovu řidiči, který měl používat mobil Mirovského, aby to vypadalo, že podnikatel je stále naživu a vrátil se do Česka.

Podle zdrojů Práva byl Molčan v minulosti v hledáčku policie ještě kvůli jiným dvěma nevyřešeným vraždám, které se odehrály na území Česka. Šlo o násilnou smrt Molčanova bulharského přítele a obchodního partnera, přičemž Molčan byl z jeho vraždy dokonce obviněn. Nakonec však bylo jeho stíhání pro nedostatek důkazů zastaveno. Druhé podezření se týkalo Molčanova otce, který byl zastřelen v roce 2001. Ani v tomto případě ale podnikatel nebyl usvědčen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám