Hlavní obsah

Úřad vlády musí zaplatit pokutu půl miliardy za Promopro, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soud zamítl žalobu úřadu vlády proti půlmiliardové pokutě v kauze Promopro. Úřad chystá stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, uvedla v úterý Česká televize.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jde o platební výměr na 550,896 miliónu korun, kterou Úřad vlády musí odvést za porušení rozpočtové kázně z roku 2009 jako sankci do státního rozpočtu.

Firma Promopro zajišťovala audiovizuální techniku pro konference během českého předsednictví EU v roce 2009. Pokuta přesahující půl miliardy korun je ještě vyšší než suma, kterou tehdejší kabinet zaplatil firmě Promopro. Společnost tehdy zakázku v hodnotě 525 miliónů korun získala bez výběrového řízení, vláda argumentovala mj. i bezpečnostními prověrkami firmy.

Soud úředníky zprostil

Loni v lednu vrchní soud potvrdil zprošťující verdikt nad třemi obžalovanými státními úředníky. Tři bývalé státní úředníky, které obžaloba vinila z bezdůvodného vyloučení z výběrového řízení všech uchazečů kromě Promopra, osvobodil již dříve městský soud, protože se žalovaného jednání podle jeho názoru vědomě nedopustili. Podle soudkyně vrchního soudu Evy Brázdilové úředníci jednali dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Majitel Promopra Jaroslav Veselý měl se svými subdodavateli podle žalobce státu fakturovat činnosti, ke kterým buď vůbec nedošlo, nebo s předsednictvím nesouvisely. Šlo například o faktury na interiérové vybavení kunratického golfového klubu nebo pronájem kunratické tvrze. V obou těchto příkladech šlo o faktury zhruba za tři milióny korun.

Veselý si podle pravomocného verdiktu odsedí devět let. Odsouzení Marcel Příkopa, Ivan Komárek, Roman Pekárek a Radek Müller tak mají státu vydat celkem 298 miliónů korun. Majitel Promopra Veselý spolu s odsouzeným podnikatelem Liborem Veverkou mají státu navíc nahradit zhruba dvousetmiliónovou škodu. Se zbytkem – asi 450 miliónů – odkázal soud Českou republiku na řízení ve věcech občanskoprávních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám