Hlavní obsah

Na vnitru odvolali šéfa sportovních střelců, s jeho odsouzením to prý nesouvisí

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Centra sportu Ministerstva vnitra Jiří Beran tento týden odvolal z postu šéfa sekce kulové střelby Petra Barocha, který sedm let vedl Český střelecký svaz. Co bylo důvodem Barochova sesazení z funkce, Beran nechtěl rozvádět. „Ví to pan Baroch a vím to já,“ řekl Právu Beran s tím, že Baroch zatím v centru zůstává jako trenér.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Exprezident Českého střeleckého svazu Petr Baroch u soudu (archivní foto z listopadu 2017)

Článek

Podle Berana tento personální krok nesouvisí s odsouzením Barocha, kterého letos v lednu zatím nepravomocně potrestal plzeňský soud podmínkou a pokutou sto tisíc korun za neprůhledné hospodaření střeleckého klubu policie Rapid Plzeň, jehož byl předsedou.

Během soudního jednání vyšlo najevo, že z klubové pokladny se nakupovaly za statisíce korun věci, které neměly se sportovní činností nic společného, jako například kuchyňské hrnce, mixéry, televize nebo třeba parfémy, rododendrony či semena okurek.

V rozsudku soud konstatoval, že v období, kdy Baroch vedl plzeňský klub, šlo z klubového rozpočtu na sport jen minimum peněz. „Z důkazů je evidentní, že na nesportovní činnost výdaje dosahovaly až 80 procent příjmu klubu. Pouze minimum bylo vynakládáno na sportovní činnost,” uvedla při odůvodnění rozsudku samosoudkyně Lenka Prýcová.

Doplnila, že v některých letech byly například náklady na televizi a internet vyšší než výdaje na střelbu a sportovní aktivity klubu. „I z laického hlediska je to poměrně zarážející,“ poznamenala samosoudkyně.

Nevedlo se účetnictví

Podle nového předsedy střeleckého klubu Vlastislava Fialy se za Barochova vedení nevedlo řádně účetnictví, neexistovaly rozpočty na jednotlivé roky a hospodaření nepodléhalo žádné kontrole členské schůze.

„Z peněz klubu se nakupovaly věci, které s jeho činností neměly vůbec žádnou spojitost,“ uvedl s tím, že klub škodu vyčíslil na 2,4 miliónu korun. „Za takové peníze mohl klub nakoupit například zbraně, střelivo nebo oblečení pro mládež. Od roku 2002 nebyla nakoupena jediná vzduchovka,“ dodal Fiala.

Baroch se hájil tím, že byl tak pracovně vytížený, že neměl čas kontrolovat účetnictví a inventarizace. K jednotlivým nákupům, které evidentně s provozem klubu nesouvisely, se nejčastěji vyjadřoval takto: „Nevím, nepamatuji se, nedokážu na to odpovědět.“.

Centrum sportu Ministerstva vnitra vzniklo v roce 2009 jako samostatná organizační složka státu. Jejím prvořadým úkolem je zabezpečit přípravu sportovců ke státní reprezentaci v několika odvětví včetně kulové střelby. Podílí se také na koordinaci resortního sportu a vytváří podmínky pro sportovní aktivity policistů rozvíjející jejich fyzickou zdatnost, potřebnou k výkonu služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám