Hlavní obsah

Rozmlátil hlavu zaměstnanci kovošrotu, dostal 13 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Podruhé se před dvěma lety v září narodil jednašedesátiletý zaměstnanec jednoho z kovošrotů v Brně. Osudný den totiž do provozovny přišel osmatřicetiletý Lubomír Sochor. Když pracovník výkupu kovů vážil několik málo kousků, které s sebou přinesl, Sochor jej napadl tyčí a doslova mu rozmlátil hlavu. Napadený přežil jen díky velkému štěstí, útočníka poslal ve čtvrtek brněnský krajský soud na 13 let do vězení za pokus o vraždu.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Lubomír Sochor u soudu jakoukoli spojitost s útokem odmítl.

Článek

Rozsudek ještě není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali čas na rozmyšlenou.

Podle obžaloby schytal zaměstnanec kovošrotu nejméně osm ran do hlavy, po kterých zůstal v tratolišti krve s proraženou lebkou, rozbitým obličejem a přeraženou čelistí. „Při útoku zřejmě obžalovaného něco vyrušilo, a proto utekl,“ prohlásil státní zástupce Ivan Hrazdira.

Přišel nějaký muž, že chce prodat trochu mědi a mosazi.
napadený muž

Sochor se u soudu hájil tím, že v době útoku byl doma a nemá s ním nic společného. Jeho argumentaci ale senát v čele s Jaroslavou Bartošovou odmítl akceptovat. „Bylo bezpečně prokázáno, že skutkový děj proběhl tak, jak je uvedeno v obžalobě. Soud se v plném rozsahu ztotožnil s názorem obžaloby,“ prohlásila Bartošová s tím, že vinu jednoznačně prokazuje řetězec nepřímých důkazů.

Soud se musel spolehnout na nepřímé důkazy, protože ani napadený muž si útočníka nezapamatoval. „Přišel nějaký muž, že chce prodat trochu mědi a mosazi. Vzal jsem si od něj občanku a začal vypisovat doklad, pak jsem se otočil pro razítko a v tu chvíli jsem dostal přes hlavu,“ vypověděl u soudu napadený.

Našli DNA

Naopak přesně Sochora jako pachatele označila žena z nedaleké ubytovny, která chvíli před útokem přinesla do kovošrotu peníze za nájem a na Sochora bezpečně ukázala při rekognici. Na místě také vyšetřovatelé našli čepici s DNA obžalovaného.

Obžalovaný, který k soudu chodil z vězení, kde si odpykává trest za jiné provinění, není žádným kriminálním nováčkem, v rejstříku trestů má už 26 zápisů. „Pána je mi líto, mrzí mě, co se mu stalo, ale já s tím nemám nic společného. Když se to stalo, byl jsem doma, pamatuji si to naprosto přesně. V této věci jsem úplně nevinen,“ tvrdil u soudu.

Nechybělo přitom mnoho, a u soudu se Sochor zpovídal z vraždy. „Byla to jen shoda náhod, díky níž napadený neutrpěl zranění mozku. Z pohledu mé praxe se jedná o raritu,“ řekl soudní znalec Michal Zelený na adresu napadeného, který přežil bez vážnějších následků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám