Hlavní obsah

Dřevorubce zavalil u Zadova strom, klády mu těžce poranily obě nohy

Právo, orh

Horští i letečtí záchranáři zasahovali v úterý dopoledne v losenickém údolí u šumavského Zadova. Dřevorubce tam zavalil strom, nohy se mu dostaly mezi dvě klády a do nemocnice ho musel přepravit vrtulník.

Foto: František Kšajt, Právo

Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Upozornil, že s pomocí záchranářů se dokázal muž z klád vyprostit.

„Ale nohy byly příliš zraněné na to, aby mohl chodit. Podle popisu se nehoda stala v náročném a ne zcela přístupném terénu, takže jsme vyrazili na terénní čtyřkolce,“ uvedl k okolnostem výjezdu Václav Kouba, který zasahoval přímo na místě.

K nehodě vyjel i další záchranář v terénním automobilu, ke kterému pak měl být zraněný šetrně dopraven. „Jakmile jsem dorazil, provedl jsem základní ošetření a muže zafixoval do vakuové matrace. Na čtyřkolce jsem ho dovezl k čekajícímu autu a domluvil s dispečinkem linky 155 Jihočeského kraje, kde na nás bude čekat sanitní vůz,“ popisoval situaci záchranář.

Když si dřevorubce převzala posádka sanitky, začal se zdravotní stav zraněného prudce zhoršovat. „Posádka se tedy s dispečinkem dohodla, že přiletí vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. Ten poté dosedl na parkovišti na Churáňově a následně muže transportoval na traumacentrum nemocnice v Českých Budějovicích,“ doplnil Janďura.

Reklama

Výběr článků

Načítám