Hlavní obsah

Senior dostal za pokus o vraždu sousedů podmínku, putoval ale do psychiatrické léčebny

Právo, ČTK, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pokus vraždy dvou sousedů dostal ve středu 74letý Jan Švec u Krajského soudu v Ústí nad Labem dvouletou podmínku s odkladem na čtyři roky. Seniorovi, kterému za střelbu a těžká zranění způsobená sousedům hrozilo až 20 let vězení, soud trest snížil s ohledem na jeho duševní stav. Zároveň ale uložil i ochrannou psychiatrickou léčbu. Rozsudek je pravomocný, soud Švece nechal rovnou převézt do psychiatrické léčebny.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál v polovině loňského srpna v Bezděkově nedaleko Žatce. Předcházely mu dlouhodobé spory se sousedy. Obžalovaný je chtěl po hádce řešit. Nejprve jednoho ze sousedů napadl dlouhým bodnořezným nástrojem na násadě a zranil ho na zádech. Když poškozený začal utíkat, vrátil se Švec do svého vozidla pro zbraň a na poškozeného souseda vystřelil a zasáhl ho do břicha.

Druhý muž slyšel volání o pomoc, přiběhl a uviděl seniora se zbraní. Když se chtěl schovat za garáž, obžalovaný po něm vystřelil a zasáhl ho do zad. Oba muži utrpěli vážná zranění, s nimiž se léčí dodnes.

Podle předsedkyně senátu Šárky Tampové soud o podmíněném trestu rozhodl na základě doporučení znalců z oboru psychiatrie a psychologie. Švec před několika lety utrpěl cévní příhodu a podle znalců se u něj rozvíjí demence a mění se jeho osobnost. Jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti byly v době střelby téměř vymizelé. Protože může být pro okolí nebezpečný, doporučili znalci akutní psychiatrickou léčbu.

Má zaplatit půl miliónu

„Léčba je podle znalců nezbytná. Pobyt ve výkonu trestu neshledávají jako vhodný, nepřinesl by nápravu, obžalovaného je třeba izolovat a léčit,“ uvedla soudkyně Tampová.

Švec má podle rozsudku také nahradit náklady zdravotním pojišťovnám na léčení obou postřelených mužů, v součtu jde o více než půl miliónu korun. Rozsudek je pravomocný. Senior se odvolal pouze proti povinnosti zaplatit odškodné postřeleným sousedům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám