Hlavní obsah

Pádu pouťové atrakce v Zaječí šlo prý těžko předejít. Provozovatele soud zprostil obžaloby

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Návrhem na zproštění obžaloby, kterému soudkyně Helena Slunská vyhověla, skončil v úterý u Okresního soudu v Břeclavi loňský případ zraněných návštěvníků pouťové atrakce v Zaječí na Břeclavsku. Zlom do případu vnesl znalec Arnošt Runčík, podle nějž provozovatel těžko mohl nehodě předejít.

Soudní znalec Arnošt Runčík komentuje případ.Video: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Loni 1. července se při hodech v Zaječí na Břeclavsku nahnula pouťová atrakce, na níž byli návštěvníci. Zranění utrpělo sedm lidí, dospělí i děti. Policie došla k závěru, že atrakce, která stála na travnaté ploše, byla postavena na nevhodném podloží a že provozovatel porušil své povinnosti.

Znalec Runčík měl však jiný názor. „Neumím si představit, jak by se tomu dalo zbránit,“ řekl u soudu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Antonín Šaman na jednání soudu

Postup z nedbalostního přečinu žalovaného provozovatele atrakce Antonína Šamana, kdy vyhodnotil podle absence vyjetých kolejí v půdě terén za dostatečně vhodný, byl podle něj adekvátní. Nic jiného by ani podle Runčíka nemohlo signalizovat možné problémy.

On sám by prý na místě postupoval stejně a technikou nezničený terén byl jedním z vodítek při jeho práci. V posouzení případu pomohla i videa.

Foto: ZZS JMK

Uvolněná atrakce v Zaječí měla na svědomí sedm zranění.

„Muselo to být dílem okamžiku. Milimetrový pohyb, který uvolnil čep ukotvení atrakce. Následně se při jejím naklonění zvedla nástupní plošina, od které se přes pákový mechanismus zvedlo i zábradlí. To způsobilo zranění návštěvníků,“ popsal děj znalec.

Zdůraznil, že i samo zajištění stability atrakce bylo oproti předpisům značně naddimenzované. Přiklonil se k postoji Šamana, který vinu odmítal a nepřijal trestní příkaz, kterým mu soud před časem ve zkráceném řízení uložil roční podmínku s třicetiměsíčním odkladem a navíc i zákaz provozování zábavních atrakcí v délce šedesát měsíců.

Foto: ZZS JMK

Uvolněná atrakce v Zaječí měla na svědomí sedm zranění.

Na základě výpovědi znalce státní zástupce navrhl sám zproštění viny, což soud akceptoval.

„Je nepochybné, že k pohybu došlo vlivem nedostatečně únosného podloží. Znalec ale uvedl, že pohybu nepředcházelo nic, na základě čeho by mohla obsluha nehodě předejít,“ konstatovala soudkyně.

Foto: Milan Vojtek

Antonín Šaman na jednání soudu

Šaman bez ohledu na výsledek jednání uhradil zdravotním pojišťovnám náklady na ošetření sedmi lidí, kteří při nečekaném pohybu atrakce utrpěli 1. července minulého roku zranění nohou. Soudu předložil doklad o úhradě asi čtyřiceti tisíc korun. S výjimkou jednoho případu, kde chlapci zůstanou na památku jizvy, nemá nikdo trvalé následky.

„Úhrada peněz nebyla přiznáním viny, ale přijetím odpovědnosti za mimořádnost,“ řekl soudu muž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám