Hlavní obsah

Bodl se sám, tvrdí obžalovaná z vraždy

Právo, Zdeněk Seiner

Soud v Pardubicích začal v pondělí rozplétat případ pobodání muže ve Svitavách, v němž čelí obvinění z pokusu o vraždu 66letá žena. Ta tvrdí, že se přítel její dcery bodl sám, s čímž souhlasí i sám poškozený, který se ze zranění vyléčil. Vylučují to však odborné posudky i záznam hovoru na tísňovou linku.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Obžalovaná Podgorská v soudní síni

Článek

Tragédie se odehrála loni v říjnu v přízemní garsonce jednoho svitavského domu. Na místě byli tři opilí: Libuše Podgorská, drobná 66letá žena, později obžalovaná z vraždy, její dcera, která údajně nic neviděla a neslyšela, protože byla v té chvíli zamčená na záchodě, a její přítel, kterému chirurgové svitavské nemocnice na poslední chvíli zachránili život po bodné ráně do břicha dvanácticentimetrovým nožem.

Trestný senát pobočky krajského soudu v Pardubicích vedený Annou Sobotkovou musí tento týden rozhodnout, zda má pravdu státní zástupkyně Lenka Faltusová, podle které zločin vraždy ve stadiu pokusu spáchala už několikrát trestaná obžalovaná, nebo zda uvěří verzi Podgorské, že se poškozený bodl sám.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Obžalovaná Podgorská v soudní síni

„Bodnul jsem se, protože mě družka chtěla vyhodit z bytu a nevěděl jsem, co dál,“ svědčil uzdravený neformální zeť obžalované. Ta přišla k soudu bez eskorty, už během přípravného řízení byla propuštěna na svobodu. „Nebodla jsem ho. Jen jsem mu dala facku přes držku, aby mojí dceři sprostě nenadával. Bodnul se sám,“ trvala na svém před soudem Podgorská.

Odborné posudky verzi o sebepoškození vylučují

Proti jejich svědeckému duetu však svědčí řada faktů. „Ze znaleckého posudku jasně vyplývá, že jste se nemohl bodnout sám, i rekonstrukce na místě činu, které jsem byla přítomna, to vyloučila,“ obrátila se před soudem na poškozeného státní zástupkyně. Pobodaný muž si mohl podle znalců takové zranění způsobit sám jen s výjimečnou zručností a musel by být levák. Což ovšem i sám před soudem popřel.

Obžalované přitěžuje i záznam telefonátu její dcery na svitavskou záchranku. Audiozáznam byl přehrán i v soudní síni a jasně v něm zaznělo: „Moje matka ho bodla. Ránu má pod žebra.“ Podle lékařské zprávy nůž zasáhl žaludek a slinivku, pobodaný muž ztratil do chvíle, než skončil na chirurgickém stole, 2,5 litru krve.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Podgorská se na chodbě soudu radí se svým obhájcem

Svědecké výpovědi tří hlavních aktérů mají omezenou věrohodnost i díky vypitému alkoholu. Pobodaný přiznal, že před konfliktem vypil určitě nejméně 16 piv, obžalovaná Podgorská pak na kuchyňský stůl v podvečer přinesla láhev vodky pro dceru a jejího přítele, pro sebe dvoulitrovou krabici vína, kterou skoro celou do desáté vypila. Po zadržení měla v krvi téměř 1,9 promile alkoholu.

Dcera Monika před soudem ochotně přiznala, že její druh byl příživník bez příjmů a alkoholik. „Byla jsem z něj zoufalá, nemohla jsem se ho zbavit. Žil jenom ze mě. Ale mám ho svým způsobem pořád ještě ráda. Je hodný. Mockrát jsem jej chtěla vyhodit, ale on se nikdy nenechal,“ povzdechla si před soudem Monika Podgorská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám